Общинските съветници от Демократи за силна България (ДСБ) - Пловдив,

...
Общинските съветници от Демократи за силна България (ДСБ) - Пловдив,
Коментари Харесай

Общински съветници от ДСБ в Пловдив искат паметникът на Альоша да бъде преместен до края на годината

Общинските съветници от " Демократи за мощна България " (ДСБ) - Пловдив, Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на “Продължаваме смяната - Демократична България ”, внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската войска “Альоша ” да бъде изместен в период до края на 2024 година. Това оповестиха от пресцентъра на партията.

В плана на решение се предлага паметникът да бъде изместен в Музея на социалистическото изкуство и да бъде разгласен конкурс от Община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството към известния като “Альоша ” паметник.

Според съветниците на ДСБ сега това пространство е занемарено. В доводите на предлагането се споделя, че паметникът е знак на окупацията на България сред 1944 -1947 година от Червената войска и е знак на потиснатото национално достолепие, както и че показва неправилно историческата действителност. Според вносителите премахването на паметника “Альоша ” от върха на хълма Бунарджика е честен акт, който цели да уважи българската история, националното достолепие и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

По думите на Владимир Славенски ДСБ - Пловдив има ясна и безапелационна позиция, че мястото на паметника следва да бъде преосмислено. Ние заставаме на страната на историческата истина и сме надълбоко уверени, че това е в полза на всички пловдивчани, а и на всички български жители, уточни той.

Според Йоно Чепилски паметникът “Альоша ” се отличава мощно от другите монументи в града със своя голям растеж и мащаб. Това не е част от културната традиция и груповата памет на Пловдив, а неговият превес над другите монументи в града демонстрират безпрекословната власт на Съюз на съветските социалистически републики над България в тоталитарния интервал, разяснява той.

Очаква се предлагането да влезе в дневния ред на Общинския съвет за сесията на 17 януари. 

Паметникът на Съветската войска " Альоша " е гранитна скулптура с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик. Открит е публично през 1957 година. Изобразява изправен руски боец, държащ картечен револвер „ Шпагин “ с цевта надолу. Прототипът на статуята е съветският боец от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР