Общинските съветници от БСП подкрепиха доклада при гласуването на днешната

...
Общинските съветници от БСП подкрепиха доклада при гласуването на днешната
Коментари Харесай

Съветници и експерт от БСП в СОС: Докладът по програма ”Модернизация на образователната среда” не е направ...

Общинските съветници от Българска социалистическа партия поддържаха отчета при гласуването на днешната сесия, само че означиха множеството дефекти при правенето му: " Докладът е извънредно значим всъщност, тъй като от една страна визира модернизацията на просветителната среда на Столична община, а от друга - заради липса на народен Бюджет за 2023 година и надлежно общински подобен, може да бъдат привлечени свежи европейски средства в кръвоносната система на града от финансирането на Националният проект за възобновяване и резистентност на Бълария, разяснява Николай Велчев. - Но тези две планове, с цел да се изпълнят, би трябвало да има чудесно ръководство и надлежно потенциал от страна на Столична община. Само по този начин може да бъде обезпечена някаква финансова помощ. Тези средства би трябвало да бъдат предпазени по съответните процедури и критерии ".

 

Николай Велчев добави, че изчезналата значима информация в отчета буди подозрение за потенциала на ръководството и администрацията в Столична община. " Не е ясно по какъв аршин и метод са определени тези 22 обекта, залегнали в отчета, разяснява още той. - Например в регион " Лозенец " 35 СЕУ " Добри Войников " от години чака за енергийна успеваемост ". В тази връзка има още въпроси - тъй като липсва информация какви са енергийните обследвания и какъв ще бъде класът на постройките след осъществяването на енергоспестяващите ограничения. В отчета липсва информация за успеваемостта на инвестицията. Всичко това заплашва положителното класиране на обектите и надлежно, ще лиши от финансиране и пресен запас всички софиянци в тези тежки времена, в които живеем ".

 

Експертът Валентина Узунова добави, че от отчета не излиза наяве по критериите за оценка какви са възможностите на Столична община за класиране. " Предвидени са средства, които неведнъж надвишават общо избраните такива за югозападен регион. В програмата най-хубаво класиране ще получат планове, които са с предписани ограничения, водещи до съвсем нулево ползване на сила, разяснява Валентина Узунова. - По-точно да имат клас на енергопотребление " А " и да се планува бъдеща консумация на потребна възобновима сила за отопление, вентилация и така нататък С една дума - в листата със постройките няма изясненост кои по какъв начин са се отоплявали, какви ограничения тъкмо са планувани, изключително с ВЕИ. Според адресите е видно, че може би съвсем всички са топлофицирани ".

 

Според специалиста от Българска социалистическа партия, авансово е трябвало да бъде изработен сериозен разбор на условията за оценка на претендентите по програмата. " Обектите трябваше може би да са подбрани от региони с липса на " Топлофикация ", добави тя. - През координационно звено плановете ще бъдат гледани на 10-ти февруари, петък. И още веднъж сме сложени пред приключен факт с нямащи късмет за финансиране планове! Но с изхарчени за механически паспорти и обследвания стотици хиляди лв.. И с нагоден многомилионен бюджет ", приключи Валентина Узунова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР