Общинските съветници от БСП искат пълна проверка и отчет на

...
Общинските съветници от БСП искат пълна проверка и отчет на
Коментари Харесай

БСП иска пълна проверка на транспортните дружества в София

Общинските съветници от Българска социалистическа партия желаят цялостна инспекция и доклад на работата на транспортните сдружения в София от 1 януари. Справката наложително би трябвало да включва часовете положен ексклузивен труд от водачите, обезпечаване на междусменните почивки и дефицита на водачи на транспортните средства, безапелационни са социалистите в СОС.

" Настоявам да ни бъде докладвано дали са правилни информациите, които се популяризират в обществените мрежи, за дефицит от над 300 водачи и ватмани в столичния градски превоз, за липса на почивки, за смени, продължаващи по 16 часа, за до 50 часа ексклузивен труд на водачите на месец. И като цяло - по какъв начин столичният градски превоз подсигурява сигурността на жителите на София ", разяснява Калоян Паргов от Българска социалистическа партия - София и зам-председател на Комисията по превоз и туризъм към СОС.

" Очакваме пояснения от кмета Йорданка Фандъкова и от заместника й, отговарящ и за превоза, Дончо Барбалов, както и от ръководителя на Комисията по превоз Екатерина Йорданова ", изясни той.

" Освен това, настояваме още в сряда да чуем ясно и тъкмо какви ограничения те считат да вземат оттук насетне, с цел да разрешат проблемите в столичния градски превоз. Защото тази безнаказаност не може да продължава! Никой няма право да рискува живота и здравето на софиянци ", добави Паргов.

Друг общински консултант от Българска социалистическа партия, Борис Цветков, разяснява и " случай от петък, когато лидер на рейс №98 получи инфаркт на кормилото... Настояваме да бъдем осведомени дали авариралият рейс е минал наложителен механически обзор, а водачът - наложителния медицински обзор ".

" Дали е правилно, че за януари въпросният лидер е имал единствено 3 почивни дни, което е скандално и жестоко нарушаване на Кодекса на труда. Търсим отговори и от ДАИ, и от Инспекцията по труда, които са задължени да ревизират компаниите за публичен превоз ", добавя съветникът.

Цветков изяснява, че Българска социалистическа партия желаят " отговори и от транспортните синдикати в сдруженията. Защо не реагират на неприятното отношение към водачите и към изискванията, в които те се трудят ".

Припомняме, срещата на автобусния отрасъл с министрите на финансите и на превоза пристигна след намесата на премиера Бойко Борисов.

Той разпореди да се извърши инспекция по отношение на отпущането на дотации за транспорт на пасажери по нерентабилните автобусни линии.

Въпреки извършената през днешния ден среща обаче от сектора остават в протестна подготвеност. Преди няколко седмици те оповестиха, че на 18 февруари ще спрат да транспортират пасажери, в случай че до тогава страната не се ангажира за решаването на проблемите в бранша. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР