Общинските работници откриха древен саркофаг по време на разкопки в

...
Общинските работници откриха древен саркофаг по време на разкопки в
Коментари Харесай

Строителни работници откриха саркофаг на 5000 г.

Общинските служащи откриха античен саркофаг по време на разкопки в региона Сейитгази в провинция Ескишехир в северозападната част на Турция, заяви Анадолската организация.

Мраморният саркофаг, който е висок 1,5 метра и необятен 33 сантиметра, е открит, до момента в който служащите разкопават за строителен план в квартал Язъдере.

Жандармерията неотложно се намеси и оказа помощ за изваждането на саркофага, защото се смята за исторически артефакт, и го съобщи на музея в Ескишехир за спомагателен разбор.

През годините Ескишехир е бил богат дом на редица археологически открития, защото градът е хазаин на няколко археологически обекта.

Това е второто вълнуващо археологическо изобретение, направено напоследък в региона Сейитгази, защото откривателите откриха предходната година 5000-годишна палитра от бои, за която се счита, че е била употребена за изобразяване на съдове в могилата на селището Кюллюоба.

Разкопките в Кюллюоба, който се счита на 4500 години, като по този метод е най-старият град провинция Ескишехир, не престават от 1996 година и до момента са открити петнадесет места за заравяне дружно с 3000-годишен саркофаг и 5000-годишен остарял саркофаг, в който се съхраняват останките на двама вероятни родственици.

Друг любопитен факт, открит в Кюллюоба, е обвързван с храненето на античните хора, защото турските археолози са разкрили, че хора, които са живели в северозападна Турция в ранната бронзова ера преди 4500 години, са консумирали кучешко месо, приготвено по разнообразни способи. В региона археолозите са разкрили голям брой кости от кучета, като някой от тях са употребявани сготвени в тенджери, а други са печени на чеверме.



Ескишехир сигурно ще продължи да предлага повече исторически находки, като провинцията е дом и на античната цивилизация Фригия, която е съществувала през 800 година пр.н.е. Ю и е доминирала в централния Анадол от Средиземно море на юг и Черно море на север, съгласно ЮНЕСКО.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР