Общинските болници във Варна са на печалба. Това сочат финансовите

...
Общинските болници във Варна са на печалба. Това сочат финансовите
Коментари Харесай

Общинските болници във Варна са на печалба

Общинските лечебни заведения във Варна са на облага. Това сочат финансовите им доклади за 2022 година, които бяха прегледани на днешното съвещание на ПК „ Собственост и стопанство “.

Най-добър финансов резултат регистрира Специализираната болница за интензивно лекуване на онкологични болести доктор Марко Марков – Варна. Нейната облага през предходната година е 750 хиляди лв.. Специализираната болница по акушерство и гинекология „ Проф. доктор Димитър Стаматов “, в която на бял свят през 2022 година са пристигнали 1954 бебета, е с 18 хиляди лв. счетоводна облага.

Успешна във финансово отношение е била годината и за Дентален център I Варна, както и за Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина – Варна, които регистрират по към 15-16 хиляди лв. облага.

Всички те бележат растеж на приходите за 2022 година, само че и нарастване на разноските. Основната част от разноските са за заплати и осигурителни вноски, които са нараснали по отношение на миналата година. Друга част са средствата са вложени в възстановяване на материалната база и закупуване на инсталация.

По отношение на кадровата обезпеченост от лечебните заведения обявиха, че нямат терзания и не изпитват дефицит на медицински личен състав.

Единственото лечебното заведение с просрочени отговорности е Специализираната болница за интензивно лекуване по пневмо-фтизиатрични болести – Варна. Разглеждането на доклада й беше отсрочено заради неналичието на представител, който да го презентира през членовете на комисията. Същевременно съветниците взеха решение капиталът на някогашния Тубдиспансер да бъде вдигнат с близо 970 хиляди лева, представляващи цената на отпуснатите през декември 2022 година от общинския бюджет средства за погашение на отговорности на здравното заведение.

Членовете дадоха също единодушието си част от нежилищен парцел - частна общинска благосъстоятелност, находящ се в ж.к. „ Чайка “ до бл. 34, да бъде възложен за безплатно за ръководство на Висш правосъден съвет за потребностите на Административния съд и Апелативния съд във Варна. Решено бе също защитното оборудване на ул. „ Барутен погреб “ №1, превърнато в пространство за изкуство, музика и спектакъл, да се даде на Сдружение с нестопанска цел „ Таляна “.

Днешното съвещание на комисията стартира с минута безмълвие в памет на доктор Божанка Георгиева, изпълнителен шеф на „ Ученическо и столово хранене “` ЕАД, която ни напусна след боледуване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР