Общинските болници ще се включат в меморандум за превенция и

...
Общинските болници ще се включат в меморандум за превенция и
Коментари Харесай

Общинските болници в София се включат в меморандум срещу домашното насилие - Общество

Общинските лечебни заведения ще се включат в меморандум за предварителна защита и отговор на домашното принуждение. 

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, дружно със съветниците Малина Едрева, Диян Стаматов, доктор Антон Койчев, Милка Христова, Грети Стефанова и Карлос Контрера внасят предложение за включване на общински лечебни заведения към Меморандум за съдействие, засягащ предварителна защита и отговор към домашното принуждение и помощ за жертвите за попречване на рецидиви в случаите на домашно принуждение.

Става дума за „ Първа многопрофилна болница за интензивно лекуване – София “ ЕАД, „ Втора многопрофилна болница за интензивно лекуване – София “ ЕАД, „ Четвърта многопрофилна болница за интензивно лекуване – София “ ЕАД, „ Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Княгиня Клементина “ – София “ ЕАД. Поканата е от Сдружение Асоциация „ Деметра “, което е неправителствена организация с съществена задача – отбрана на права и помощ за жертвите на принуждение – домашно принуждение, полово принуждение и трафика на хора. Сдружението има характерен опит в работа по даване на помощ и протекция на жертвите на принуждение и развива своята активност в цялата страна.

Целта на включването в Меморандума е общинските лечебни заведения да спомагат на потърпевши пациенти при подозрение за домашно принуждение, да ги насочват към институции за протекция и помощ. Страните регистрират също като сериозен проблем неналичието на задоволително обществена информация по отношение на същността, значимостта и законовата рамка на домашното принуждение, страните се съгласяват интензивно да взаимодействат за поощряване на случаите на докладване и търсене на помощ.

„ Борбата с домашното принуждение от дълго време е моя персонална идея. След като увеличихме спешните центрове за краткотрайно настаняване в столицата, създадохме първата в страната правна клиника за помощ на потърпевшите от домашно принуждение и доста други логистични съдействия и осъществяване на осведомителни акции, виждам, че има още доста за извършване в тази посока. Активното включване на общинските лечебни заведения за попречване и отбрана на пострадалите е още една крачка към обикновено човешко другарство и общество с европейски полезности “, стимулира предлагането ръководителят на СОС Георги Георгиев. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР