Общински съветници от Демократична България“ обявиха, че са сезирали прокуратурата

...
Общински съветници от Демократична България“ обявиха, че са сезирали прокуратурата
Коментари Харесай

Започва ли роене на скандали за „Чистота-Искър“? Йорданка Фандъкова пази цял доклад за злоупотреби в дружеството

Общински съветници от „ Демократична България “ оповестиха, че са сезирали прокуратурата за фрапираща договорка, в която са забъркани куп други общински съветници и парцел на „ Чистота Искър “. Сделката обаче е от дълго време известна. Тя е разказана като един от фрапантните случаи на корист в отчет за „ Чистота-Искър “ направен от специфична комисия по искане на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Докладът е получено още при започване на 2019 година и потулен в някое чекмедже вместо да стигне до прокуратурата.
В отчета, с който Фрог Нюз разполага, се съдържат фрапиращи констатации за „ Чистота-Искър “ свързани с финансови злоупотреби, спор на ползи, манипулиране на документи и куп други неща. Защо Фандъква не е изпратила отчета до прокуратурата, за какво чак в този момент някой се сеща да вади по „ лъжичка на час “ не е ясно. В последна сметка да не се окаже, че боричканията сред общинските съветници ще оставят столичния кмет недокоснат, вместо да понесе своята отговорност за бездействието си и съгласно някои адвокати даже укриването на информация за закононарушения.

Случаят с парцелът е единствено един от установените проблеми в общинското сдружение „ Чистота - Искър “. Генерално отчетът приключва със следните заключения:

· Некомпетентно управление и счетоводство

· Злоупотреба с власт от страна на шефа на сдружението

· Конфликт на ползи

· Назначения с родствени връзки на управителни длъжности

· Неефективен надзор от инспектор и инспектор

· Съставяне документи с погрешно наличие

· Манипулирано счетоводство

· Възлагане поръчки на подизпълнители, без правно съображение, без конкурс и с подправени контракти за наем

· Закупуване СМЦ без конкурс и позволение от СОС

· Неспазване Закон за обществените поръчки, Закон за устройство на територията, закон за счетоводството и други вътрешно ведомствени нормативни документи

· Сключвани непозволени цивилен контракти

· Изплащане на спомагателни трудови хонорари на доближен кръг чиновници.

· Назначаване „ мъртви души “ на трудови контракти.

· Незаконосъобразно източване на финансови средства за облагодетелстване

· Въвеждане в илюзия Следствен отдел към окръжна прокуратура и СОС

В правенето на отчета са взели участие специалисти от отдела „ Вътрешен надзор “, както и външен специалист. Това значи, че документите и събраната информация е достоверна и налична в администрацията.

.

Въпреки, че за този отчет се приказва не за първи път, а по време на предизборната акция за кмет на София Мая Манолова даде копия от него на публицистите до в този момент царува цялостно безмълвие. До през вчерашния ден, когато няколко общински съветници обавиха, че са разкрили мръсна договорка.

Относно фрапиращо неизгодната имотна договорка, за който Демократична България заяви, че е сезирана прокуратурата в този отчет написа следното:

„ През м.септември 2017 година „ Чистота Искър “ ЕООД придобива парцел на стойност 6 370 580.79 лева без Данък добавена стойност. Една година по-късно със заповед на шефа /подписана постфактум по време на проверката/ и без решение на притежателя – Столична община, се обособява капиталов парцел с повърхност 17 169 кв.м. Сключва се контракт с самостоятелен оценител за установяване на пазарна стойност на недвижимия парцел. Като цел и предопределение на оценката е записано: „ Определяне пазарната стойност на парцелите,предмет на оценката за продажба “, което слага под подозрение нуждата на сдружението от този парцел.

Въз основа на избраната пазарна стойност на парцела е осчетоводен доход за сдружението в размер на 1 067 209,02 лева Във финансовия доклад към 30.06.2018 година „ Чистота Искър “ ЕООД регистрира загуба в размер на 820 хиляди лева, което води до понижение на брутното трудово заплащане на шефа и контрольора. С трансформирането на база тази оценка ДМА /земя и сгради/ в Инвестиционен парцел към 30.09.2018 година и изкуственото завишаване на приходите, сдружението осъществя минимална облага от 6 хиляди лева, която според реда за формиране на брутните хонорари на изпълнителните и контролни органи /Приложение № 6/ усилва с две брутни работни заплати възнаграждението на шефа и с една БРЗ това на контрольора, спрямо предходното тримесечие.

Доказателство за това, че обособяването на капиталовия парцел е било само за реализиране на позитивен финансов резултат за сдружението и оттова по - огромно заплащане на шефа и контрольора, е че по време на инспекцията сдружението се отхвърли от „ капиталовите “ си планове и понижи приходната част с 1 067 209.02 лева На компанията, направила оценката на парцела е заплатена сумата от 2 500 лева Същата е показала две разнообразни оценки на едни и същи дълготрайни материални активи – едната е предоставена на банката, отпускаща заем за закупуване на парцела, а другата е употребена за счетоводни цели. “

Към документът са приложени документите и всички нужни доказателства, които би следвало прокуратурата да е получила в сигнала. Защо не е получила целият отчет? Фандъкова ще отговори ли на този въпрос? А столичния общински съвет ще я попита ли?

Припомняме, че Фрог Нюз разгласява подробна информация за различен потулен по същия метод отчет обвързван с Район Младост. Може да видите изявленията ни ТУК, ТУК и ТУК.

До момента по изнесената информация, нито прокуратурата, нито някой от столична община е реагирал. Новите общински съветници като че ли в този момент се пробуждат и стартират да вадят проблем по проблем, вместо да изискат всички налични отчети, да ги прочетат и да ги дават на прокуратурата, както се чака от тях. Документите и отчетите са налични, в случай че не в деловодството на Столична община, то сигурно в някое чекмедже на Йорданка Фандъкова.

Екип Фрог Нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР