Общински съвет Варна отхвърли предложението да включи в дневния си

...
Общински съвет Варна отхвърли предложението да включи в дневния си
Коментари Харесай

Общинският съвет във Варна отказа да разгледа предложението за връщане на акциите от Пловдивския панаир

Общински съвет Варна отхвърли предлагането да включи в дневния си ред точка за връщането в благосъстоятелност на страната на варненските акции в Пловдивския панаир, заяви " Дневник " в четвъртък.

Новината идва, откакто при започване на месеца новият кмет на града Благомир Коцев , че ще работи за връщането на акциите.

През септември 2023 година година Софийският апелативен съд (САС) на част от акциите от Пловдивския панаир. По-рано беше изработен опит част от тях да бъдат трансферирани от община Варна към частното сдружение " Пълдин туринвест ", обвързвано с предприемача, някогашен локален водач на Българска социалистическа партия и почетен консул на Русия Георги Гергов .

" За " включването на точката в дневния ред в четвъртък гласоподаваха общинските съветници от групите на " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и " Възраждане ", а останалите гласоподаваха " срещу " или " въздържал се ".

През 2017 година 29% от Пловдивския панаир бяха дадени на община Варна. Предложението за това беше на тогавашния министър председател Бойко Борисов, съгласно който задачата е общината да употребява средствата, с цел да откупи терен в центъра на града, именуван " Дупката ". Макар местоположението да е привлекателна, строителството там е невероятно поради открит археологически обект.

По-късно тогавашният кмет на Варна Иван Портних подписа договорка с " Пълдин Туринвест " за прекачване на акциите на Пловдивския панаир. Компанията е взаимна благосъстоятелност на община Пловдив и Гергов. Ако договорката се беше осъществила, " Пълдин туринвест " щеше да стане мажоритарен притежател на панаира, а общественото присъединяване в него щеше да остане към 20%.

През април 2023 година Окръжният съд в Пловдив реши, че вписването на акциите, които са благосъстоятелност на община Варна, в капитала на " Пълдин Туринвест " е законосъобразно. Кметът на Пловдив Здравко Димитров можеше да апелира решението, само че не го направи.

ПП-ДБ сезира прокуратурата по проблема, а на 28 държавното обвиняване, че ще ревизира случая. След заведено дело от министъра на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов през август Пловдивският апелативен съд удостовери прекъсването на вписването на апорта на общо 16 314 400 поименни акции. През септември това беше доказано и от Софийския апелативен съд (САС).
 Всички обичат Гергов. Как се случи завладяването на Пловдивския панаир  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР