Общински съвет в Пловдив ще разгледа казуса с отварянето на

...
Общински съвет в Пловдив ще разгледа казуса с отварянето на
Коментари Харесай

Предлагат задължително отваряне на училищните дворове в Пловдив за масово ползване и спорт

Общински съвет в Пловдив ще прегледа проблема с отварянето на учебните дворове отвън образователно време. Предложението е в площадките на просветителните институции под тепетата да бъдат допускани деца в цел за спортни и развлекателни интензивности. За да е допустимо това обаче е нужна смяна в Наредбата за реда и ръководство с общинско имущество, в частта засягаща инфраструктура на образователните заведения. В момента това е под контрола на учебните управления, които избират да заключат дворовете си, с цел да ги опазят от вандализъм.
Прочетете още

Всъщност преместването на тематиката в Общинския съвет се случва след продължителна самодейност на родители от Пловдив. Те помолиха за достъп до инфраструктура, подобаваща за безвредни игри и спортни действия за децата, напускащи детските площадки. Подписка с такова искане виси повече от година в Община Пловдив, а  вказуса се откриха отраслови кметове, шефове и омбудсмана.

Позицията, зад която родители застават, е, че в града, изключително в централните му елементи, не се основават задоволително условия за възрастова група нас 7г.. Такива претекстове се акцентират и в предлагането до Общинския съвет, като се показват положителни практики от други градове в страната – Бургас, Варна и София. Изтъква се, че обезпечаването на достъп за физическа интензивност, ще подкрепи прочувственото и физиологично здраве и развиване на подрастващите.

Припомняме, че до този миг въпросът бе единствено на равнище разискване на други възможности. Причина за това бе несъгласието на множеството учебни настоятелства и терзанието им от вреди поради вандалски прояви, които след това ще би трябвало да бъдат покриване от бюджетите им. Посочи се и невъзможността за обезпечаване на видеонаблюдение или жива защита. Такъв бе казусът на учебно заведение „ Паисий Хилендарски “, където шефът отговори негативно на молба на родители да спомага.

Такъв отвод обаче няма да бъде вероятен, в случай че предлагането, импортирано от общинския консултант Георги Величков, бъде признато. Чрез него шефовете на учебните дворове ще бъдат задължени да обезпечат „ свободен достъп на жителите до учебните дворове и игрищата навън за спортни действия “ до 22ч. всеки ден от седмицата. Изключение ще се позволява единствено за тези учебни инфраструктури, които са обект на концесии и контракти. Гласуването на сходно изменение би трябвало да се случи до 19 август.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР