Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център към Община

...
Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център към Община
Коментари Харесай

Какво е мнението на габровските младежи за райски газ и вейп?

Общински съвет по наркотични субстанции и Превантивно-информационен център към Община Габрово организираха изследване измежду учениците сред 5 и 12 клас, с цел да ревизират до каква степен те са осведомени с естеството на модерните вещества, които се използват и в каква степен последствията се подценяват.

През последната година райският газ закупи голяма известност, заради неналичието на специфичен надзор върху продажбата и потреблението му. Анкетата включва въпроси, засягащи и други субстанции, за които се популяризира погрешното изказване, че са по-малко рискови или са толкоз публикувани, че са станали част от всекидневието.

В изследването се включиха близо 1500 възпитаници от област Габрово, от които 55,2% момчета и 44,6% девойки. По-голямата част от респондентите са от град Габрово – 57,3%. От другите градове в региона са се присъединили по-малко възпитаници надлежно град Севлиево – 32,7%, град Трявна – 8,8% и от град Дряново – 1,2%.

Може да се каже, че от всяка възраст има забележителен дял интервюирани лица.

Резултатите от анкетата отразяват настройките на младежите, до колкото техните отговори са откровени и не са обществено желателни.
78,4% настояват, че имат знания за типовете наркотични субстанции, а още по-голяма част – 86,3% настояват, че са осведомени с резултатите от използването. Въпреки това се оказва, че 82% не знаят разликата сред двете съществени съставки на растението канабис, от което зависи и психоактивното му влияние.4,7% признават, че са опитвали опиат.Над 95% от интервюираните дават отговор, че не използват марихуана. Близо 15% обаче са на мнение, че тя не е психоактивно вещество.13,9% са на мнение, че регламентираните ограничавания вършат веществото по-интересно и търсено, а свободният достъп до него ще понижи равнищата на приложимост.Близо 80% от респондентите не утвърждават тютюнопушенето. Такъв е делът и на младежите, които считат, че използването на електронни цигари е по-малко нездравословна. В съпоставяне с тютюневите цигари, електронните са одобрявани от по-голям % младежи.
През последната година вдишването на божествен газ от празненство балони е извънреден шлагер в нощните заведения, а използването, притежанието и разпространяването не подлежат на законова наредба, макар психоактивния темперамент на веществото. Ето за какво изследването реши да ревизира до какъв брой младежите припознават райския газ като психоактивно вещество.

Данните демонстрират, че над 45% не разпознават тази субстанция като психоактивна. Това е много висок дял и удостоверява тезата, че огромна част от младежите не са осведомени с произхода на райския газ.

Въпреки това, над 71% считат, че потреблението му може да бъде нездравословно за здравето, когато се употребява за развлечение.

Едва 20,6% признават, че са дишали божествен газ от балони, а над 77% настояват, че не утвърждават тази процедура. Резултатите демонстрират позитивна наклонност, при която използването на божествен газ не доближава високи стойности.

В нощните заведения обаче доста постоянно може да се следи продажбата и потреблението на божествен газ, тъй че тук остава годна хипотезата, че е допустимо резултатите да не са действителни, а респондентите да не са били откровени в отговорите си.

Интересът към психоактивните субстанции по-скоро понижава и от ден на ден младежи не утвърждават потреблението им. Много от тях обаче се доверяват на митовете за безвредна приложимост или се увличат от рекламния облик на продуктите в медиите, интернет, обществените мрежи. Това е знак за нужда от провеждането на осведомителни акции и диалози с учениците, които да ги насочват към размисъл и вярна преценка на всяко ново и набиращо известност вещество, облечено в облик на законен и здравословен сурогат, за по-високи доходи и облаги. Важно е младежите да знаят, че използването на всяко вещество може да бъде причина за рисково държание и проблеми, без значение дали произходът му е синтетичен или органически. Днес всяка субстанция може да бъде модифицирана по всеки вероятен метод, с цел да се засилят оптимално резултатите й и облагите от нея.

Подробният разбор на резултатите от изследването може да намерите тук: https://gabrovo.bg/files/ObSNB/Raiski_gaz_Analiz.docx
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР