Общински съвет (ОбС) - Мездра прие Правилник за организацията и

...
Общински съвет (ОбС) - Мездра прие Правилник за организацията и
Коментари Харесай

Общински съвет-Мездра прие Правилник за организацията и дейността си за мандат 2023-2027 г.

Общински съвет (ОбС) - Мездра одобри Правилник за организацията и активността на Общински съвет, неговите комисии и взаимоотношението му с Общинска администрация (ОбА) - Мездра за мандат 2023-2027 година Решението беше взето на декемврийската сесия на локалния парламент с 12 гласа " За ", 2 " Против ", 0 " Въздържал се " и 1 не дал своя вот от присъстващите в залата 15 от общо 17 съветници.
 
Съгласно новоприетия устав, ръководителят на Общински съвет ще получава месечно заплащане в размер на 90% от възнаграждението на кмета на община Мездра, заместник-председателите на Общински съвет и ръководителите на непрекъснати комисии - в размер на 70% от междинната брутна работна заплата на ОбА за съответния месец, а общинските съветници - в размер на 68% от междинната брутна работна заплата на ОбА за съответния месец. Максимумът на възнаграждението на последните ще се получава единствено, в случай че са членове на три непрекъснати комисии и вземат участие във всичките им съвещания, както и в съвещанията на Общински съвет.
 
В Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА) е регламентирано, че размерът на възнаграждението на ръководителя на Общински съвет не може да надвишава 90 на 100 от възнаграждението на кмета на общината (чл. 26, алинея 1), а общият размер на възнаграждението на общинския консултант за един месец не може да бъде повече от 70 на 100 от междинната брутна работна заплата на ОбА за съответния месец - в общините с население до 100 000 души (чл. 34, алинея 2, т. 2).
 
На база междинната брутна работна заплата на ОбА - Мездра сега, на този стадий общинските съветници ще вземат месечно сред 663 лева и 644 лева Съгласно ЗМСМА (чл. 34, алинея 4), те имат право също на пътни и други разходи - за консултантски услуги, образования и квалификации, гориво или билети за превоз, писалищен и други материали и услуги, свързани с активността на общинския консултант. В новоприетия устав беше решено средствата за пътни и други разходи за един месец да не надвишават размера на до 60% от минималната работна заплата за страната за съответния месец, която сега е 780 лева а от 01.01.2024 година ще стане 933 лева
 
Местният парламент дефинира числеността и избра състава на 7-те Постоянни комисии, които ще действат към Общински съвет. За ръководител на ПК " Финанси, бюджет, икономически действия и общинска благосъстоятелност " беше определена Яна Нинова (ПП " ГЕРБ " ), на ПК " Устройство на територията, запазване на околната среда, инфраструктура и европейска интеграция " - инж. Георги Валентинов (МК " ЗНС " ), на ПК " Образование, просвета, просвета " - Мирослав Аспарухов (ПП " ГЕРБ " ), на ПК " Спорт, туризъм и юношески действия " - Николай Генов (МК " ЗНС " ), на ПК " Здравеопазване и обществена политика " - доктор Ивайло Тодоров (ПП " ГЕРБ " ), на ПК " Сигурност, запазване на публичния ред и цивилен права " - Христо Иванов (МК " Движение за права и свободи " ), а на ПК " Предотвратяване и определяне на спор на ползи " - инж. Мирчо Мирчев (МК " Движение за права и свободи " ).
 
Утвърден беше пример на Декларация за несъответственост по член 49, алинея 1, т. 1 и 3 от Закона за противопоставяне на корупцията, която новоизбраните общински съветници и кметове са длъжни да подадат в едномесечен период от полагането на клетва.
 
Председателят на Общински съвет - Мездра Яна Нинова (ПП " ГЕРБ " ) беше избрана за пратеник, като представител на Общински съвет, в Общото заседание на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ). При неспособност да взе участие в Общото заседание на НСОРБ тя ще бъде замествана от инж. Георги Валентинов (МК " ЗНС " ).
 
 Председателят на Общински съвет - Мездра Яна Нинова Председателят на Общински съвет - Мездра Яна Нинова Източник: Община Мездра
Общински съвет даде единодушие ръководителят на съвета Яна Нинова да членува в Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки в Република България (НАПОС-РБ) и позволи годишното погашение на членски импорт към НАПОС-РБ в размер, избран от Асоциацията, който за 2024 година е 510 лева
 
Мирослав Аспарухов (ПП " ГЕРБ " ) ще съставлява Общински съвет - Мездра в Областния съвет за развиване на област Враца. При неспособност да взе участие в съвещанията на съвета той ще бъде заместван от инж. Мирчо Мирчев (МК " Движение за права и свободи " ).
 
Йохан Вутов ((ПП " ГЕРБ " ) беше избран за представител на Общински съвет - Мездра в Областния съвет за понижаване на риска от бедствия в област Враца. При неспособност да взе участие в съвещанията на съвета той ще бъде заместван от Христо Иванов (МК " Движение за права и свободи " ).
 
В началото на сесията общинският консултант Мирослав Аспарухов (ПП " ГЕРБ " ), който не участва на предходното съвещание на съвета, постави клетва по член 32, алинея 1 от ЗМСМА и подписа клетвен лист.
 
 Председателят на Общински съвет - Мездра Яна Нинова дава клетвен лист на общинския консултант Мирослав Аспарухов Председателят на Общински съвет - Мездра Яна Нинова дава клетвен лист на общинския консултант Мирослав Аспарухов Източник: Община Мездра
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР