Общински съвет-Бургас прие Бюджет 2023 на предпоследното си заседание в

...
Общински съвет-Бургас прие Бюджет 2023 на предпоследното си заседание в
Коментари Харесай

В последния ден на август: Бургас прие най-тежкия си бюджет за последните близо 30 години

Общински съвет-Бургас одобри Бюджет 2023 на предпоследното си съвещание в този си мандат. Очаквано срещу гласоподаваха част от съветниците от Българска социалистическа партия, СЕК и ДБГ .

Макрорамката на бюджета за годината е 457 000 000 лв. . Държавното финансиране е в размер на 211 000 лв., а общинското – 180 000 лв..

Той бе разгласен от огромна част от съветниците за най-тежкия от 1996 година насам , защото се гласоподава чак през август месец . Беше бележит и фактът, че последните четири години са били изключителни тежко поради световната коронавирус пандемия, неналичието на постоянно правилство, войната в Украйна и последвалата инфлация .

Кметът Димитър Николов благодари на съветниците от сегашния мандат, за които това е последния гласуван бюдже т, защото през тази есен в страната ще се проведат локални избори.

Той съобщи, че ще поддържа Бюджет 2023 , в който образованието и опазването на здравето ще бъдат приоритет. Същата теза бе изтъкната от общинските съветници от ГЕРБ, съгласно които Бургас се е справил доста добре на фона на т рудните времена в цялата страна . Те дадоха за образец многото просветителни стратегии, които поддържат учениците и студентите за по-добро развиване.

В същото време Бюджет 2023 беше остро неодобрен от Българска социалистическа партия в лицето на Х ристо Панаятов . Той съобщи, че с сътрудниците от партията си имат друга визия за осъществяването му, защото в него не са реализирани най-важните задания за възстановяване изискванията на живот на жителите. По думите му това не включва единствено благоустройство, а повишение на приходите и сигурността на наслението, както и о граничаването на бедността .

Панайотов се обърна към съветниците от ръководещото болшинство с рецензията, че задачите в бюджета са съвсем същите като тези от предходната година , на което те му отвърнаха, че същото се отнася и за неговите рецензии.

Критики бяха отправени от Стоян Грозев от ДБГ, който е и претендент за кмет на „ Български напредък,  и беше измежду най-активните на днешното съвещание. Той оприличи бюджета на счетоводен доклад , защото огромна част от разноските към този момент са направени през първите осем месеца на годината. Грозев прикани повече средства да бъдат ориентирани към дребните обитаеми места в общината .

По време на разискванията бе обърнато особено внимание и на парите за спорт . Серизоен спор провокира финансирането на женския волейболен клуб „ Дея спорт волей “, който съгласно част от съветниците ще получи прекомерно огромна дотация от 180 000 лв., макар че е основан напълно неотдавна. Те дадоха образец с финансирането на клубовете от други спортове , в това число и детско-юношеските школи, които получават надалеч по-малки суми.

В края на разискванията кметът Димитър Николов подсети, че Община Бургас е отделила огромен % от бюджета за опазване на здравето . Според него главен приоритет пред града сега е построяването на детската болница „ Света Анастасия “ , която би трябвало да покрие потребностите от детско здравоепазване в цялата област.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР