Общински, държавни и частни болници няма да могат да осигурят

...
Общински, държавни и частни болници няма да могат да осигурят
Коментари Харесай

Предлагат: 1500 лева за медицинска сестра, а за лекар – 2200 лева

Общински, държавни и частни лечебни заведения няма да могат да обезпечат началните заплати, заложени в Колективния трудов контракт /КТД/, в случай че не се покачат цените на клиничните пътеки . Това мнение единомислещо показаха пред „ Българска телеграфна агенция “ представители на сдруженията на съответните лечебни заведения. В КТД в бранш „ Здравеопазване “ са указани началните съществени заплати .

В взаимозависимост от лечебното заведение се планува шеф на клиника да получава не по-малко от 2200-2500 лв. , шеф на поделение – не по-малко от 2100–2300 лв., доктор с две специалности – 2050–2200 лв., доктор с една компетентност – 2000–2100 лв., доктор без компетентност – 1900–2000 лв., основна здравна сестра – 1550–1650 лв., старша здравна сестра – 1500–1550 лв., медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници, помощник-фармацевти – 1450-1500 лв., санитари – 910 лв..

В Закона за здравното обезпечаване е посочено, че националните рамкови контракти съдържат условия по отношение на главните трудови хонорари на медицинските експерти, работещи в лечебни заведения за болнична помощ в осъществяване на контракти с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, които са не по-малко удобни от плануваните в КТД в бранш „ Здравеопазване “.

Преди дни от Надзорния съвет на НЗОК предложиха след подписването на новия Национален рамков контракт , да се даде шестмесечен гратисен интервал на лечебните заведения, с цел да могат да обезпечат тези суми за работещите.

През януари тази година Народното събрание одобри законови промени, съгласно които Министерството на здравеопазването /МЗ/ ще може да финансира регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване за поддържане готовността им за оказване на здравна помощ при изключителни обстановки, повреди и произшествия, в това число главно за обезпечаване на трудови хонорари на личния състав и оперативни разноски за обезпечаване на ток, вода, парно. Първият финансов транш от Министерство на здравеопазването към тези лечебни заведения ще бъде през септември, споделиха за Българска телеграфна агенция от ведомството. Средствата ще бъдат за интервала септември-декември 2023 година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР