Общински болници в цялата страна ще протестират на 15 януари

...
Общински болници в цялата страна ще протестират на 15 януари
Коментари Харесай

Общински болници от цялата страна излизат на протест на 15 януари

Общински лечебни заведения в цялата страна ще стачкуват на 15 януари (понеделник) против неналичието на съответни ограничения за избавяне на общинското опазване на здравето.

Между 12 и 13 ч. личният състав на лечебните заведения ще спре работа и ще излезе или пред съответната болница, или пред постройката на общината в символ на митинг, оповестиха от Сдружението на общинските лечебни заведения в България. Към момента присъединяване в митинга са удостоверили множеството членове на сдружението – общински лечебни заведения, намиращи се отвън регионалните градове.

Протестиращите упорстват да получат от републиканския бюджет целева дотация от 30 млн. лв. за излекуване на общинските лечебни заведения отвън регионалните градове, както и да им бъдат изплатени надлимитните действия за последните две и половина години. Сред настояванията са и увеличение на цените на клиничните пътеки, покриващи всеобщата патология, както и да стартира спор за развиването на българското опазване на здравето с оферти за цялостни модели на развиване.

" Не го вършим, тъй като сега се организира европредседателството, а тъй като това е лимитът, следва единствено съсипия ", разяснява пред " Дневник " ръководителят на СОББ доктор Неделчо Тотев.

От сдружението акцентират, че огромна част от общинските лечебни заведения в страната са в действителен банкрут, като към края на 2017 година 31 от тях имат неизплатени отговорности в размер на 24 млн. лева, от които 12 млн. лева са просрочени. В края на предходната година зам.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков заяви, че общите отговорности на общинските лечебни заведения са 100 млн. лева, като от тях 46 млн. лева са просрочените.

" Най-съществената причина за това тежко финансово положение е, че лечебните заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 година, като през това време единствено минималната работна заплата се е трансформирала от 180 на 510 лева, а в допълнение има смяна в цените на консумативите, медикаментите, услугите и така нататък ", показват от СОББ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР