Общинската избирателна комисия в Несебър (ОИК) прекрати предсрочно пълномощията на

...
Общинската избирателна комисия в Несебър (ОИК) прекрати предсрочно пълномощията на
Коментари Харесай

Прекратиха предсрочно мандата на кмета на несебърското село Баня

Общинската изборна комисия в Несебър (ОИК) приключи предварително пълномощията на кмета на с. Баня, община Несебър Николай Пандазиев. Това се показва в решение на комисията, оповестено в формалния ѝ уебсайт.

Причината е, че Пандазиев е показал недостоверни обстоятелства при попълването на декларацията за несъответственост. При направена информация в Търговския указател е открито, че Пандазиев е вписан като шеф и едноличен притежател на капитала на еднолично сдружение с лимитирана отговорност.

Според Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА) обаче той е трябвало в едномесечен период от полагането на клетвата за новоизбран кмет, да предприеме нужните дейности за преустановяване на тази му активност в сдружението или да бъде освободен от там. 

На 19 януари т. година ОИК – Несебър е разкрила административно произвеждане по определяне на несъответственост на Пандазиев. Той пък е подал несъгласие, в което декларира, че още на 1 декември м. година е продал дружествените си дялове и бил освободен като шеф, само че едвам на 9 януари т. година схванал, че към момента попадал във компанията, защото за отразяването на тези условия в Търговския указател било належащо документите да бъдат заверени пред нотариус, за което той не знаел. 

Според ОИК-Несебър пълномощията на Пандазиев зародили на 9 ноември м. година, когато е положил клетва пред Общинския съвет в Несебър. 

От значение в тази ситуация е само събитието, че до 9 декември 2023 година кметът на с. Баня не е подхванал всички зависещи от неговата воля дейности по премахване на пречките за заемане на посочената служба. Той е бил задължен след избирането му за кмет да извърши три кумулативно планувани в закона условия: да предприеме нужните дейности за прекратяването на активността или за освобождението му от заеманата служба в дружеството; да уведоми документално за това ръководителя на Общинския съвет; да уведоми документално за това Общинската изборна комисия. Незнанието на закона не съставлява извинителна причина, още повече за лица, заемащи обществени длъжности, се показва в решението на ОИК.

Решението за предварително преустановяване мандата на кмета на селото предстои на оборване пред Административния съд в Бургас. 

Припомняме, че Пандазиев, повдигнат от партия " Съюз на свободните демократи ", бе определен за кмет на с. Баня на втори тур на локалните избори през 2023 година Тогава той завоюва 52,68 % от гласовете. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР