Общинската избирателна комисия (ОИК) в Самоков прекрати предсрочно пълномощията на

...
Общинската избирателна комисия (ОИК) в Самоков прекрати предсрочно пълномощията на
Коментари Харесай

Прекратиха предсрочно пълномощията на кмета на самоковското село Рельово

Общинската изборна комисия (ОИК) в Самоков приключи предварително пълномощията на кмета на самоковското село Рельово Йордан Клещанов, оповестяват от ОИК - Самоков на своя уебсайт. 

От там допълват, че в изборната комисия са постъпили две писма - от Централната изборна комисия и от Министерския съвет, в които се твърди, че Йордан Станков Клещанов е притежател и шеф на Едноличен търговец " Йордан Клещанов " и ръководител на читалище " Надежда – 1927 ". Тези условия се откриват и от служебно осъществената информация в Търговския указател по партидите на двата субекта, осведомят от ОИК - Самоков.

Посочените в сигнала данни са наложили осъществяването на инспекция от страна на ОИК - Самоков за съществуване на нарушаване на законовата възбрана по чл.41 ал.1 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА), съгласно който кметовете на общини, на региони и на кметства, кметските наместници, заместник-кметовете на общини и на региони и секретарите на общини не могат да правят комерсиална активност по смисъла на Търговския закон, както и да бъдат контрольори, шефове или прокуристи в търговски сдружения, търговски пълномощници, търговски представители, търговски медиатори, синдици, ликвидатори или да вземат участие в надзорни, управителни и контролни органи на търговски сдружения и кооперации.

ОИК - Самоков е уведомила Клещанов за получените сигнали и за опцията да направи документално несъгласие пред комисията в тридневен период, считано от приемане на уведомлението. 

На 16 февруари е постъпило несъгласие на Община Самоков, адресирано до ОИК - Самоков. Във възражението Клещанов декларира, че не прави комерсиална активност, защото на 27.12.2013г. е подхванал дейности по преустановяване комерсиалната активност на сдружението Едноличен търговец " Йордан Клещанов ", като е подал декларация към Национална организация по приходите, излиза наяве от информацията на уеб страницата на общинската изборна комисия. Той е приложил и уведомления към териториалното отделение на Националния застрахователен институт (НОИ) и към Областната дирекция по сигурност на храните. 

От ОИК - Самоков показват в решението си, че от събраните доказателства се открива по безспорен и неоспорим метод, че към датата на началото на мандата му, Йордан Клещанов е имал регистрация като едноличен търговец с компания. Към актуалният миг няма подадено заявление в Търговския указател за преустановяване на Едноличен търговец, показват още от ОИК на уеб страницата си. 

Българска телеграфна агенция напомня, че Клещанов завоюва локалните избори на 29 октомври предходната година, а на 13 ноември встъпи в служба като кмет на село Рельово.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР