Общинската администрация в Габрово изпраща възражение към правителството заради неспазения

...
Общинската администрация в Габрово изпраща възражение към правителството заради неспазения
Коментари Харесай

Габрово скочи срещу намалена компенсация за абонатите на спряната топлофикация


Общинската администрация в Габрово изпраща несъгласие към държавното управление поради неспазения ангажимент на страната да обезпечи съответни обезщетения на габровци, които са лишени от топлоподаване, откакто " Топлофикация - Габрово " прекрати активността си, показват от институцията.

От решение на Министерския съвет от през вчерашния ден оказва се, че вместо 1 500 000 лв., страната е отпуснала едвам 730 000 лв. за 4 120 битови клиенти, на половина по-малко от обещаните обезщетения.

Община Габрово задава въпроси до министър-председателя, министъра на финансите, министъра на енергетиката и министъра на околната среда и водите.

" Защо бяха понижени средствата на половина - от 1 500 000 лв. до 730 000 лв.? Каква беше методиката при калкулации на средствата към 15 август 2023 година и каква е методиката при пресмятане на средствата в решението на Министерски съвет от 18.10.2023 година? Защо в решението на Министерски съвет липсват обществените общински здания, които също са били клиенти на " Топлофикация - Габрово " - Спортна зала " Орловец ", Детска градина " Слънце ", Дом на хумора и сатирата. Тези публични здания се употребяват всекидневно от жителите на града и децата на Габрово ", гласят те.

Община Габрово упорства за отговор от страната, преди да стартира да извършва решението на Министерски съвет, се споделя още в известието.

На 15 август в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) бе подадено заявление от " Топлофикация - Габрово " АД за преустановяване на издадените от регулатора лицензии за активността " произвеждане на електрическа и топлинна сила " и за активността " транспорт на топлинна сила ".

Като претекстове за преустановяване на лицензиите бе посочена техническата неспособност на сдружението за осъществяване на лицензионната активност, допълват от КЕВР. Решението за преустановяване на лицензиите е взето на извършено съвещание на Съвета на шефовете на " Топлофикация - Габрово ", извършено на 2 август, прецизират още от регулатора.

Същия ден кметът на Габрово Таня Христова предизвести на брифинг в Министерството на енергетиката, че " Топлофикация - Габрово " може да не работи през идния зимен сезон. Министърът на енергетиката Румен Радев добави, че вероятните механически решения за обществени обекти в града са прекосяване на природен газ и монтиране на термопомпи . Министърът на финансите Асен Василев заяви, че са направени калкулации, че разликата за клиентите при прекосяване от парно на ток е към 1,3-1,5 млн. лв. за отоплителен сезон.

В годините " Топлофикация - Габрово " ЕАД записва десетки повреди и повече от 4000 клиенти постоянно остават без надеждно подаване през зимния сезон.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР