Общините Созопол, Царево, Приморско и част от Средец са изправени

...
Общините Созопол, Царево, Приморско и част от Средец са изправени
Коментари Харесай

Цели градове в Бургаско са заплашени от воден режим

Общините Созопол, Царево, Приморско и част от Средец са изправени пред действителна заплаха да минанат на воден режим. Това стана ясно от съвещание на Асоциацията по ВиК, което се организира в четвъртък в Областна администрация - Бургас, с присъединяване на кметовете от района, регионалния шеф Мария Нейкова и шефът на ВиК Ганчо Тенев., оповестява chernomorie-bg.com.

Взето бе единомислещо решение да се предложи на Областния спешен щаб да разгласи отчасти бедствено състояние във ВиК бранша в област Бургас. Причина за това стана показаният отчет от шефа на ВиК-Бургас пред регионалния шеф проф. Мария Нейкова и членовете на Асоциацията, съгласно който структурата на пречиствателната станция за питейни води към язовир Ясна поляна е доста компрометирана и слага пред действителен риск част от обитаемоте места от област Бургас да останат без качествено водоподаване и прекосяване на режим на водата. Частичното бедствено състояние се афишира за община Царево, община Приморско, община Созопол и част от община Средец, които се зареждат от язовир Ясна поляна. ВиК-Бургас разгласи, че нужната инвестиция за ремонт на пречиствателната станция е 15 млн. лв.. Има направен абстрактен план, признат на експертен съвет във ВиК-Бургас. Предстои правенето на работен план и незабавно предприемане на ремонтни действия.

Областният шеф разпореди на шефа на ВиК-Бургас да изготви незабавен отчет за техническото положение на оборудванията към язовир Камчия, който да бъде докладван на идващото съвещание на Асоциацията по ВиК.

Веднага след съвещанието на Асоциацията по ВиК се организира и Областен спешен щаб, на който се одобриха като приоритет всички констатации от отчета и членовете му взеха единомислещо решението да се разгласи отчасти бедствено състояние за ВиК бранша, считано от 16.00 часа на 08.12.2022 до 16.00 часа на 15.12.2022 година Не се планува спиране в подаването на питейна вода в резултат на ремонтните действия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР