Общините с отговор на искането на държавата финансовата помощ заради

...
Общините с отговор на искането на държавата финансовата помощ заради
Коментари Харесай

Общините с предложение към държавата как да не останат на тъмно

Общините с отговор на настояването на страната финансовата помощ поради ценовата рецесия да се обвърже с изрядното харчене на бюджетите им. От Националното сдружението са безапелационни, че точно кметствата са най-проверяваните в страната. На този декор от ден на ден стават обитаемоте места, които стартират да живеят на мрачно.

Преди 6 години община Самоков тегли заем, с цел да смени към 8 хиляди улични лампи. Инвестицията се изплаща с разликата в сметките, споделя кметът

„ Когато сменихме това улично осветяване и добавихме още 1000 лампи, тъй като осветявахме паркови пространства и по селата още, потреблението падна на 115 000 киловатчаса”, сподели кметът Владимир Георгиев пред Нова телевизия.

Така към този момент в Самоков съумяват да си заплащат сметките.Не се планува и режи, макар че токът през последните месеци е скочил трикратно.

„ Преди една година, в случай че сме плащали 50 000 лв. за ток, в този момент сметката ни пристигна 150 000 лв”, добави градоначалникът.

На противоположната обстановка е община Горна Оряховица. Градът стана едно от десетките обитаеми места, които се принудиха да редуцира уличното осветяване.

„ Парковете на община Горна Оряховица от 23 часа до 4 часа заран не светят като се изключи парк „ Никола Панайотов”, през който минават най-вече жители. Следващите ограничения, които сме взели – чакаме оферта да преминем към замяна на 700 до 1000 лампи от централните улици на Горна Оряховица с лед осветяване, което би понижило сметките значително”, изясни зам.-кметът на Горна Оряховица Николай Георгиев.

Предложението на държавното управление е за пари против инспекции. Държавата е склонна да обмисли спомагателна помощ за закъсалите общини, само че при ревизия по какъв начин харчат бюджетите си. Това желание не тормози Сдружението на общините, които споделят, че кметствата са най-проверяваните в страната.

„ Кметовете, с изключение на президента, са единствените мажоритарно определени управленци в България. Те са привикнали на всевъзможни инспекции. Всеки доклад на община, всеки бюджет се заверява от Сметната палата ежегодно”, разяснява изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева.

Над 80 общини към този момент са въвели режим на работа на уличното осветяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР