Общините няма да имат право да пренасочват към други дейности

...
Общините няма да имат право да пренасочват към други дейности
Коментари Харесай

МОН: Никой няма да пренасочва неусвоените средства от училища и детски градини

Общините няма да имат право да пренасочват към други действия неусвоените през 2021 година средства от бюджетите на учебните заведения, детските градини и центровете за поддръжка.

Секторът " Образование " беше изключен от обсега на постановлението на Министерския съвет, което планува такава опция за преходните останки на второстепенните бюджетни разпоредители към общините, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката /МОН/.

Въведената децентрализация при ръководството на бюджетите на просветителните институции подтиква шефовете да изразходват средствата дейно и икономично. Рискът да изгубят преходните останки би ги вкарал в несъгласие с този принцип и би ги стимулирал да изхарчат средствата непременно. 

Освен това учебните бюджети, включително преходните останки от 2021 година, все още са единственият източник за обезпечаване на противоепидемичните ограничения за образуване на присъственото образование.

С тези пари учебните заведения купуват бързи антигенни проби за личния състав, подтикват учителите да организират ежеседмичното проучване на учениците за COVID-19 и да работят в допълнение с изоставащите вследствие на образованието от разстояние в електронна среда, осведомят от МОН.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР