Общините изпращат много труден, много динамичен и много турбулентен мандат,

...
Общините изпращат много труден, много динамичен и много турбулентен мандат,
Коментари Харесай

Сдружението на общините изпраща турбулентен мандат и очаква с умерен оптимизъм новия

" Общините изпращат доста сложен, доста динамичен и доста турбулентен мандат ", съобщи пред БНР Силвия Георгиева - изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в България, което през днешния ден и на следващия ден ще организира 37-ото си Общо заседание в София. Това е първото огромно събиране на новите кметове след локалните избори.

По думите ѝ през този мандат общините е трябвало да се оправят с голям брой провокации, като някои от тях изцяло непознати, като пандемията да вземем за пример.

" Изпращаме този мандат с облекчение и задоволство, защото макар всички компликации, макар вътрешнополитическата обстановка общините съумяха да се оправят, съумяха да запазят стабилността на локалната власт и съумяха да обезпечат за българските жители непрекъсваемост на главните услуги, които общините дават. Всичко, за което дават отговор общините, продължи да действа макар компликациите ".

Днес Сдружението на общините ще избере своите нови управителни органи. Посрещаме новия мандат с вяра и сдържан оптимизъм, сподели Георгиева в предаването " Преди всички ". Тя означи, че тази година в държавния бюджет за първи път общините ще разполагат с голям по размер капиталов запас. От наша страна има оптималната готовност на екипите в администрациите, с цел да се приготви всичко належащо като планова документи и процедури за избор на реализатори, увери тя.

" Очакваме това да бъде мандат на доста огромни инвестиции както в базисна инфраструктура, от която се нуждаят всички обитаеми места, по този начин и в човешки капитал, в развиването на хората, в грижата за опазването на здравето и обществените услуги ".

По думите ѝ вече е почнало подписването на споразуменията за осъществяването на плановете и тяхното финансиране. Общините потвърдиха, че са най-подготвеният бенефициент на средства, акцентира Силвия Георгиева и посочи:

" Първите общини, които имат определени реализатори, към този момент имат своите съглашения и на процедура стартират строителния сезон незабавно щом климатичните условия го разрешат ".

Според нея в идния мандат още веднъж ще има доста провокации. Членството в еврозоната е едно от тях. Силвия Георгиева означи огромния размер софтуерна работа в тази посока, пренастройването на системите, превалутирането на цените на услугите и таксите, както и осведомителната акция.

Друго огромно предизвикателство пред общините са отрицателните демографски трендове, които от своя страна водят до бързо обезлюдяване на огромни елементи от страната. В дребните общини става все по-трудно да се обезпечават главните услуги, уточни тя.

Силвия Георгиева разяснява и реформата в механизма, по който ще се пресмята такса боклук. Според нея това е доста тежък развой, за който общините се готвят от дълго време. Във всяка община се възприемат разнообразни подходи, които да понижат изхвърлянето на отпадъците в общите контейнери, изясни тя. Според новото пресмятане такса боклук ще се заплаща единствено за отпадъците в тези контейнери. Разделно събраните боклуци няма да се таксуват с такса, добави ръководителят на НСОРБ.

Вече съвсем 80% от нашите бюджети са от дотации и прехвърляния от държавния бюджет, означи още Георгиева и посочи, че финансирането на общините съвсем напълно е подвластно от това, което ще му бъде предоставено от държавното управление. По думите ѝ данъчните закони би трябвало да бъдат изменени по този начин, че общините да получават и част от директните налози. Засега обаче това са единствено диалози, уточни тя.

" България единствена не дава на общините си част от налозите на жителите и бизнеса, които се създават на територията на всяка община. Това би трябвало да бъде променено ".

Георгиева акцентира още, че въпреки разликите на общините и без значение от политическата принадлежност на общинските им управления, съумяват всички да работят дружно и с консенсус да се взимат решенията, както и в обединен глас да застават пред централната власт. Тя е уверена, че и в този момент ще бъде по този начин.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР