Общини, които стопанисват десетки малки язовири, са готови да предоставят

...
Общини, които стопанисват десетки малки язовири, са готови да предоставят
Коментари Харесай

Кметове на общини, стопанисващи малки язовири, могат да поддържат едва 30% от тях

Общини, които стопанисват десетки дребни язовири, са подготвени да дават множеството от тях на страната и приветстват концепцията за основаване на дружество за ръководство на язовирите.

Кметове алармираха, че сумите, които са задължени да заплащат на компании оператори на язовирни стени, са непостижими и неоправдани, изясни за " Хоризонт " доктор Арбен Мименов - кмет на община Сатовча.

Малката планинска община е притежател на 26 язовира, чието поддържане и то изключително в рисково променливите климатични условия, несъмнено е проблем, изясни кметът на Сатовча:
" Около 1/3 можем да стопанисваме, да управляваме с наши средства, с нашите машини, които имаме, само че другите няма да можем ".

Според промените на закона за водите, влезнали в действие от август 2016 година, притежателите на язовири би трябвало да сключат контракти с оператори на язовирни стени, в случай че сами не могат да бъдат такива. Това се оказва сериозен финансов проблем пред бюджетите на дребните общини, а и резултатът е под въпрос, споделя Арбен Мименов:
" Оператори, на които плащаме хиляди лв., минават и дават наставление - единствено една тетрадка дават и ние би трябвало да го осъществим. Имаше предложения по 3 000 лв. на язовир.

В община Сатовча има особено основано звено за всекидневно наблюдаване на язовирите. Един от тях е в листата на евентуално рисковите и за него са подхванати превантивни ограничения:
" Свалили сме равнището до предписаното от операторите, а и регионалният шеф персонално е идвал - взели сме всички ограничения, като се надявам да няма проблем. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР