Общината в София започва проверка за опасни сгради в центъра

...
Общината в София започва проверка за опасни сгради в центъра
Коментари Харесай

След поредица инциденти - проверяват опасните сгради в центъра на София

Общината в София стартира инспекция за рискови здания в центъра на града, оповестява Нова тв. Това се случва, откакто през вчерашния ден елементи от фасадата на кооперация паднаха на тротоар. За благополучие няма потърпевши.
Мазилката се отчупила от балкон на кооперация. Едва не умъртвила охранител и фармацевт, описват очевидци.
„ Отидоха да отворят аптеката в профил, защото тя се отваря в профил на улица " 6-ти септември ", и внезапно се чу заплашителен гърмеж. В момента, в който ставаме да забележим какво става, самата част от терасата се беше срутила. Буквално пред тях. Ако беше направил още една крачка напред, щеше да се стигне до съдбовен инцидент”, описа чиновник в близката аптека, представен от БГНЕС.
Бетонът се напукал след мощните дъждове, допускат от спешните екипи на Общината. „ Имаше едно отводняване, което беше напукало част от козирката на терасата, и съгласно мен това е повода. Парчета към 50 см. Това, което открих, е, че на втория етаж терасата беше мощно напукана. Така че с подемното устройство се качихме и го премахнахме”, заяви Красимир Димитров от Столичната община.
Кооперацията е издигната през 1955-та година. Живеещите в близост подозират, че ремонтът на „ Граф Игнатиев” също е съдействал за рушенето на постройката. „ Тук един голям екскаватор копаеше и кооперацията се люлееше. Тенджерите ми от котлона паднаха”, показа един от тях. „ В моя дом има напукване в банята на мазилката на много места”, показа домоуправителят Кирил Кирилов.
Екипите на Общината ще огледат постройката и за други пукнатини. По закон обаче етажната благосъстоятелност би трябвало да поддържа постройката. „ Молим да ни оказват помощ, най-малко да ни покажат компания, която да пристигна и да в профил всичките тези проблеми”, добави Кирилов.
Това не е единствената рушаща се постройка в региона. Точно на отсрещния тротоар има друга такава. Там мазилката на балконите се е напукала и е почнала да се разрушава. Всеки ден под тях минават стотици хора.
„ Ще пратим екип да махне част от рисковите части и ще предприемем същата процедура, като за тази сграда”, съобщи Димитров. За да се направи оглед на всички остарели здания в центъра на София, районната администрация би трябвало да свика комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР