Общината в Монтана увеличава такса "смет" за гражданите от 2,1

...
Общината в Монтана увеличава такса "смет" за гражданите от 2,1
Коментари Харесай

Вдигат такса смет в Монтана

Общината в Монтана усилва такса "смет " за жителите от 2,1 на 3,1 промила от идната 2018 година, заяви кметът Златко Живков.
Решението бе признато на съвещание на Общинския съвет със 17 гласа "за ". Против бяха съветниците от ГЕРБ и Българска социалистическа партия, „ въздържали се” от АБВ и „ Единни за Монтана”. Основната причина за смяната са увеличените и увеличаващите се разноски за поддържане на чистотата в обитаемоте места и депото за твърди битови боклуци, поради нарасналите цени на горивата и повишаването на минималната работна заплата.
Размера на тази такса в община Монтана не е променян от 2000 година насам. Корекцията в този момент се постанова поради неизплатени разноски от 600 000 лв. на община Монтана за сметосъбиране и сметоизвозване. С новите промили притежателят на един апартамент от 100 квадратни метра ще заплаща с 20 лв. повече за сметосъбиране на година, разгласи Живков. Той посочи, че таксата за бизнеса в общината остава непроменена - 6,7 промила.
План-сметката за непорочност в община Монтана през тази година е 3,5 милиона лв.. Тя е изпълнена над 100 %, поради получени остарели заплащания от компании, физически лица и от страната. Въпреки постъпилите суми, средствата не доближават да се покрият всички разноски. Най-голяма част от сумата - 1, 6 милиона лв. се изразходва за разчистване, миене и оросяване на улици, паркове, площади и така нататък За поддържане на депото за твърди битови боклуци край Монтана и на рециклиращата апаратура в него - 1, 4 милиона лв., за сметосъбиране и сметоизвозване - 850 000 лв., за поддръжка на контейнерите за сметосъбиране - 350 000 лв. и така нататък План-сметката за непорочност за 2018 година е в размер на 4,2 милиона лв., разгласи Живков.
Дълговете на компании, физически лица и страната за сметосъбиране в община Монтана са общо 700 000 лв.. Изнесени звена на министерства дължат 200 000 лв..
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР