Общината предвижда заем, от който 5,7 млн.лв. да бъдат дадени

...
Общината предвижда заем, от който 5,7 млн.лв. да бъдат дадени
Коментари Харесай

С парите от Водната палата в Пловдив: нов ремонт на зоопарка и реконструкция на градски парк

Общината планува заем, от който 5,7 млн.лв. да бъдат дадени за дотъкмяване на зоопарка, а 3,8 млн.лв. - за Дондукова градина За първия план няма направен план и поръчката евентуално ще на инженеринг, до момента в който за втория има определен реализатор Заема би трябвало да се утвърди от общинския съвет и Фонда, а плановете да се осъществят в границите на 2023 година
Два дългогодишни и към момента неосъществени плана на Пловдив още веднъж са на дневен ред - единият е за зоологическата градина, а другият - за Дондуковата градина до Регионалния природонаучен музей.

Причината за това не е, че Пловдив внезапно е решил да отделя пари за парковете си, а фактът, че локалната администрация обезверено търси планове, към които да насочи парите, предопределени в началото за пробива под Водната палата. Скандалният план, който почна на инат на всичко и спря малко по-късно след митинги,

Парите за пробива - 7,7 млн.лв., са в действителност от изтегления през 2021 година 30-милионен заем за " Подобряване и рационализация на градската среда в Пловдив " от Фонда за устойчиви градове. Договорът с изпълнителя на пробива - " " следва да бъда негоден, само че в това общината вижда опция да подпише различен контракт - за нови планове, ползвайки се от същите " доста положителни условия и ниски лихви ", по думите на зам.кмета по финанси Величко Родопски.
Реклама
Средствата, които общината има желание да вземе от фонда този път могат да набъбнат до 9,5 млн.лв., което е и оптимално заложеният размер. 5,7 млн.лв. са планувани за зоопарка (която евентуално ще би трябвало да се дофинансира, само че към момента няма точни сметки), а за Дондуковата градина ще бъдат заети 3,8 млн.лв. от Фонда, а общината ще дофинансира от бюджета си със 700 хил.лв.

По всичко наподобява обаче, че нито има подготвени планове, нито има ясна концепция за какво се дават тези пари, а напънът е само, с цел да може тази администрация да направи още поръчки и да раздаде още средства на строители. За да се случи това обаче, общината би трябвало да мине през утвърждението на жителите, общинския съвет и едвам тогава - да се обърне към Фонда, което не е несъмнено дали ще се случи в границите на тази година. Двете градини За избора на планове се организира публично разискване - още веднъж в работен ден (сряда) и работен час (10 сутринта), което ненапълно изяснява и беглия интерес. Общественото разискване, проформа или не, е и първата наложителна стъпка, след която планове и тегленето на заем за тях би трябвало да бъдат утвърдени от общинският съвет и едвам тогава - препоръчани на Фонда.

Основният проблем е, че средствата би трябвало да бъдат усвоени до края на тази година.

Докато за Дондуковата градина има подготвен план и определени реализатори, то за зоологическата градина занапред следва да се извърви целия административен път - от правене на план до избор на строител, което евентуално значи, че общината ще употребява " бързия трен " - този на инженеринга.
Реклама
С това Пловдив рискува да се озове в обстановка, сходна на тази с пробива, където бе определен същия развой и той катастрофира трагично. 13-те маймуни и все по-скъпият им дом Когато преди близо година и половина обстановката беше следната - макар че към момента имаше няколко останали маймуни в нея, градината не работеше, а постройките се рушаха. Оттогава до през днешния ден нищо не се е трансформирало.

Всъщност през последните петнадесет години (колкото минаха от затварянето на пловдивския зоопарк) тематиката за реконструкцията на зоопарка излиза на дневен ред неколкократно, главно около свадите с поръчката за нея, наказателното гонене против някогашния кмет Иван Тотев, и правосъдните разногласия сред строителната компания и общината.

След като през 2022 година дефинитивно завърши делото с фирмата-изпълнител - и общината бе наказана да изплати над 800 хил.лв., липсват други официални спънки зоопаркът най-сетне да бъде завършен.

Така, близо 7 години след построяването на новите здания, зоопаркът още веднъж има потребност от ремонт - с цел да бъдат постройките довършени и пригодени за употреба. Но с цел да се стартира отнякъде, трябват пари, споделят от общината. Затова локалната администрация е решила, че в този момент е идеалният миг още веднъж да възроди плана - с пари от Фонда, като по думите на администрацията, защото " към сегашния миг е осъществено към 70% от строителството на главните здания и обслужващите здания към хабитатите, т.е. времето до края на годината би трябвало да стигне ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР