Общината не е обжалвалаМасивна триетажна жилищна сграда в Карлово, построена

...
Общината не е обжалвалаМасивна триетажна жилищна сграда в Карлово, построена
Коментари Харесай

Карловка осъди „Свидетели на Йехова“

Общината не е обжалвала


Масивна триетажна жилищна постройка в Карлово, издигната от локалния клон на “Свидетелите на Йехова в България ”, би трябвало да бъде разрушена. Но това не се случва, макар че има дефинитивно решение на Върховния административен съд, че постройката е противозаконна.

“Труд ” писа за правосъдната сага още през януари 2016 година Делата се водеха от карловката Гергана Рачева и брачна половинка й, които живеят в София. Те са притежатели на парцела на ул. “Хан Крум ” №38, а на №40 през 2014 година е издигната триетажна къща от австралиеца Деймиън Дисни. Той живее в Карлово от 2010 година, а през 2013 година записва подразделението на “Свидетели на Йехова ”, както и компания “Казария ”, от чието име е платен парцела на №40. Извадено е позволение за градеж на жилищна постройка, само че мнозина карловци подозират, че задачата на сектата е да отвори там молитвен дом.

Съдебният спор стартира още преди постройката да е изцяло подготвена, тъй като е видно и с просто око, че влиза в рамките на съседите. Докато Дисни и юристите му показват напълно постоянни разрешителни от кметството и основния проектант, същите нарушавания се откриват и от другите правосъдни инстанции. След окончателното решение на Върховен административен съд постройката, която сега е изоставена и празна, следва да се унищожи.

Оказва се обаче, че заповедта за събарянето й, издадена от общината е сбъркана, атакувана е в съда и къщата продължава да стои. На запитване на общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация кметът Емил Кабаиванов дава отговор, че е потърсил разнообразни мнения, само че се притеснява, че общината може да бъде наказана за обезщетение от към 200 000 лева

“Кметът, който би трябвало да извърши закона, изяснява по какъв начин законът не трябва да се извършва. Докато се съдихме, бяхме оставени сами, а от общината твърдяха, че градежът е с “перфектни документи ”. Кметът Кабаиванов беше заречен да извърши решението на съда, каквото и да е то, само че не стои зад думите си ”, споделя Гергана Рачева. Според нея съдът погрешно е отменил цялата заповед за събарянето, вместо да я върне, с цел да се в профил неточността. Но Рачева не е страна по това дело, а общината не е обжалвала пред по-горна правосъдна инстанция. Затова сега заповед за премахване на противозаконната сграда на сектата няма.

Кметът Емил Кабаиванов пред „ Труд ”:


Грешката е техническа


“Грешката е техническа – в заповедта е сбъркана една цифра на идентификационния номер на обекта ”, сподели кметът на Карлово Емил Кабаиванов пред “Труд ”. “Наистина групирам отзиви от адвокати и архитекти, диря разнообразни разновидности, тъй като не мога да разреша общината да бъде наказана. Много е евентуално да се търси обезщетение от към 200 000 лева Но всичко това не значи, че няма да извърша решението на съда, или че седнал съм зад непознати ползи, минимум пък на сходни организации. Впрочем община Карлово е известна с това, че с решение, гласувано в Общинския съвет, е въведена възбрана за продажба навън на литература от страна на нетрадиционните вероизповедания, за каквото приказваме в този случай ”, разяснява още градоначалникът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР