Общината на първо време трябва да чисти улиците, трябва да

...
Общината на първо време трябва да чисти улиците, трябва да
Коментари Харесай

БАН за замърсяването в София: Общината трябва да мие улиците

" Общината първоначално би трябвало да чисти улиците, би трябвало да се следи и качеството на колите, само че най-важно е съзнанието на хората ", разяснява проф. Иван Недков от Института по електроника към Българска академия на науките в изявление за БНР. Той е част от екип на план за проучване на фините прахови частици и разпределението им в град София.

До този миг екипът е открил, че най-мръсният въздух в София е в региона на бул. " Цариградско шосе ", към Орлов мост и Софийския университет.

България е застрашена от финансови наказания от Европейската комисия поради систематичното замърсяване на въздуха в огромните градове през зимния интервал. Засега виновните институции не ползват съответни ограничения за справяне с казуса, което заплашва задравето на жителите.

" Единият от огромните източници (на фини прахови частици) е трафикът, само че при него частиците са в ниските пластове на атмосферата и в случай че се мият постоянно улиците, такова замърсяване би могло да бъде мощно лимитирано ", сподели проф. Недков.

Той добавя, че " фините частици могат да се появят от горенето на твърди горива – на въглища, на дърва, да не приказваме за горенето на гуми във " Филиповци ", които са рискови замърсявания ". Част от фините прахови частици идва и от други места – да вземем за пример прахуляк от Сахара.

Проблем съставлява и фактът, че София е оградена от планини и мръсният въздух се разсейва единствено при мощен вятър.

" Ние можем да кажем къде са източниците на замърсяване и това е най-сигурният път за взимане на управнически решения. В момента имаме данни от зимно-пролетния интервал. Бул. " Цариградско шосе " има доста съществени замърсявания в остарялото колело към летището. При Орлов мост и СУ също има струпване на замърсявания. Опасно е в края на зимния интервал, към 15.30-16 ч., когато интензивността на придвижването е доста огромна ", описа Недков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР