Общинарите виждат нарушения и грубо погазване на законите при извършване

...
Общинарите виждат нарушения и грубо погазване на законите при извършване
Коментари Харесай

ВМРО в СОС иска комисия за ревизия на дейността в гробищните паркове

Общинарите виждат нарушавания и жестоко тъпчене на законите при осъществяване на тъжните ритуали
Темата стана изключително настояща след скандалните разкрития за осъществявани противозаконни погребения от чиновник в частна погребална организация. Докладът, направен от ръководителя на „ Патриоти за София “ Карлос Контрера е подписан и от Калоян Паргов и Веселен Калановски. Внесен е в Столична община на 5 май тази година и е отсрочен за разглеждане в СОС от предходната сесия на 12 май, само че се чака да бъде разискван на следващия ден – 26 май. В отчета подборно се разказват аргументите, които постановат основаването на „ краткотрайна комисия на Столичен общински съвет с предмет „ Анализ на активността на Оперативна програма „ Гробищни паркове “:

Периодично в Столична община и Столичен общински съвет постъпват сигнали и недоволства от жители за нередности и нарушавания както от чиновници на Оперативна програма „ Гробищни паркове “, по този начин и от управлението на предприятието – шеф и заместник-директори. Назад във времето въз основа на сходни данни са осъществявани неведнъж инспекции (…). В резултат от установявани нарушавания, нередности, неуредици и пропуски са правени промени в Наредбата за погребално-обредната активност и структурата на общинското дружество за възстановяване на работа и недопускане на нерегламентирани практики от чиновници и ръководители. (…) Липсва, или по-скоро е лимитирана, опцията общинският съвет да реализира не фиктивен, а действителен надзор по ръководството на общинското дружество, спазването на Наредбата на територията на гробищните паркове и законосъобразното и оправдано разходване на средствата за прехрана, главен ремонт, създаване на инфраструктура на територията на този тип обществена общинска благосъстоятелност.

(…) На изпращани сигнали за нередности шефът на Оперативна програма „ Гробищни паркове “ постоянно дава отговор официално, без показване на ясни данни и отговори, в това число за аргументите, довели до едно или друго събитие.

Темата с регламентиране на активността и контрола над погребалната активност от дълго време е във фокуса на Вътрешна македонска революционна организация. Нееднократно нередности и злоупотреби са изнасяни на сесии и пред медиите и от различен общински консултант – Димитър Антов. В 44-тото Народно събрание депутатите от Вътрешна македонска революционна организация направиха промени в Закона за устройство на територията, които вменяват на общините задължението да регламентират гробищната активност посредством нарочни наредби, защото обединен закон в тази сфера към момента няма. Тази смяна беше призната остро от погребалните организации, които тогава дори излязоха на митинг в центъра на София. Последните скандални разкрития за незаконни погребения обаче за следващ път потвърждават потребността от единно законодателство и непоколебим надзор от страна на страната над траурните услуги.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР