Община Ямбол обяви обществена поръчка за доставка на 55-метров метален

...
Община Ямбол обяви обществена поръчка за доставка на 55-метров метален
Коментари Харесай

Българското знаме ще бъде издигнато на 55-метров метален пилон

Община Ямбол разгласи социална поръчка за доставка на 55-метров железен стълб, на който ще бъде издигнато на хълма Боровец българското знаме.

Пилонът ще се състои от 6 елементи, напречното му сечение ще е полигонално (16-стенно), а надлъжното - кръстосан конус. Той ще бъде изпълнен със заварена железна структура. А спускането и повдигането на знамето до върха ще се прави със система за покачване и втурване, написа " Патриотичен Десант ".

Прогнозната му цена е 81 666,67 лева без Данък добавена стойност. Много е верояттно той да бъде най-високият все още, инсталиран в страната.​ Пространството към него следва да бъде облагородено и там ще бъде инсталирана паркова мебел.

В дарителската акция за слагането на пилона, на който ще се вее родният трибагреник, се включиха голям брой ямболски поданици и компании. Тя беше инициирана на 6 март във връзка 149 години от рождението на Стилияна Параскевова, дамата с ямболски корени, която 14-годишна ушива и извезва Браилското знаме, трансформирало се в прототип на националния ни трикольор.

Идеята за изработването на байрак с бял, зелен и червен цвят, който да предвожда българското опълчение в боевете по време на Руско-турската война, е на нейния татко - ямболския патриот Иван Параскевов, който я направлява:  " Бялото ще бъде от горната страна, тъй като бялото и България стартират с буквата " Б ". Горе бялото, горе България! ".

Знамето е предадено на 8 май 1877 година в Плоещ на великия княз Николай Николаевич, главнокомандващ на съветската войска по време на освободителната война.

Иначе за първи път българският народен трикольор е легализиран от Учредителното заседание във Велико Търново на 26 март 1879 година

Стилияна е една от най-активните участнички в благотворителното сдружение " Майка ", учредено от Йорданка Филаретова. Особено дейна е по време на Първата международна война, когато би трябвало да се обхождат разнообразни региони на София и да се търсят небогати фамилии, самотни войнишки съпруги и деца сираци, с цел да им се окаже помощ с храна, пари или облекла, събирани преди този момент от сдружението. За тази се активност тя получава орден.

Хълмът Боровец, където ще се вее националният ни байрак в израз на национална горделивост и респект към личността и делото на Иван и Стилияна Параскевови, е обичано място за отдих на ямболии. Той е ситуиран в североизточната част на града на Диана и се слави със своят чист въздух. Но по-известен е с огромния си панорамен взор над Ямбол и телевизионната кула.

Любопитен факт е, че нейната височина е 52 метра, тъй че пилонът със знамето ще е с три метра по-висок от нея.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР