Община Видин ще осигури трудова заетост за над 60 души

...
Община Видин ще осигури трудова заетост за над 60 души
Коментари Харесай

Община Видин ще осигури трудова заетост за над 60 души в рамките на проект

Община Видин ще обезпечи трудова претовареност за над 60 души в границите на план.

Това сподели заместник-кметът Борислава Борисова и началник на плана “Интегриран метод за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин " по време на откриваща конференция, която се организира в залата на Общинския съвет, оповестиха от пресцентъра на Община Видин . На нея участваха екипът и представители на сътрудниците по плана, както и заинтригувани лица.

В началото на събитието Борисова съобщи, че Община Видин продължава дейната си обществена политика и предлагането на нови благоприятни условия, ориентирани към разнообразни целеви групи, за възстановяване качеството им на живот и тяхното консолидиране в обществото. И уточни, че следващото доказателство за напъните в това отношение е актуалният план, който се извършва по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси “ (ОП РЧР), предпочитана ос " Намаляване на бедността и поощряване на общественото включване “ и Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък “ (ОП НОИР), предпочитана ос " Образователна среда за интензивно обществено приобщаване “. Общата стойност на плана е  1 589 270,65 лева от които 1 199 362,90 лева по Оперативна програма РЧР и 389 907,75 лева по Оперативна програма НОИР. Общината ще извършва плана със съдействието на асоциирани сътрудници: Министерството на образованието и науката, посредством Регионалното ръководство на образованието – гр. Видин; Агенцията за обществено подкрепяне, посредством Регионалната дирекция; Регионалната здравна ревизия във Видин. Партньори в реализирането на дейностите по плана са: Фирма " Хена “ ООД; " АЛ ТАКС КЪНСЪЛТИНГ “ ООД; Сдружение " БОКАЯ “; Детска градина " Мир “ – гр. Дунавци и филиал " Звънче “ – гр. Видин; Основно учебно заведение " Епископ Софроний Врачански “ и Средно учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий " – гр. Видин.

Борислава Борисова изясни, че общата цел на плана е основаването и използването на ефикасен и новаторски междусекторен модел за устойчива социално-икономическа интеграция на хора от уязвимите групи на територията на Община Видин, ориентиран към повишение на качеството на живот, понижаване на бедността и прекъсване на предаването на бедността през генерации.

Заложените действия по Оперативна програма РЧР са: активиране на неактивни лица и трудова медиация; осъществяване на мотивационно и професионално обучение; обезпечаване на субсидирана и поощряване на независимата заетост; даване на интегрирани социално-здравни услуги в общността и други Целта е реализиране на трайна интеграция на пазара на труда на лица от уязвимите групи, по-добро качество на живот и  грижа за  възрастните и хората с увреждания от маргинализираните групи посредством обезпечаването на социално-здравна услуга, превъзмогване на отрицателните стандарти по отношение на ромската общественост и разпространение на културната еднаквост на ромите като пълноценна част от гражданското общество в Община Видин и в България.

По Оперативна програма НОИР се плануват в допълнение образование по български език за децата и учениците от уязвими групи; занимания със застрашени от отпадане от учебно заведение възпитаници от уязвими групи и поддръжка за продължение на образованието в гимназиалния стадий и за сполучливо довеждане докрай на приблизително образование; обезпечаване на психическа подкрепа; възстановяване на просветителната среда в две учебни заведения и една детска градина; поощряване присъединяване на родителите в просветителния развой и други

Очаква се към 300 деца от уязвими групи да бъдат включени в ограничения за просветителна интеграция посредством спомагателни занимания по български език и други предмети; да се понижи делът на прибързано отпадналите от обучение във включените училища; да се обезпечи психическа поддръжка за минимум 40 деца и ученици; чрез закупуването на съоръжение да се обезпечи по-добра просветителна среда в две учебни заведения и една детска градина на територията на Община Видин, в които се образоват 728 деца и ученици; образуване и осъществяване на " Училище за родители " за 300 родители на деца и възпитаници от мощно уязвимите групи и други

Като главен шеф по плана Община Видин ще обезпечи трудова претовареност на общо 63 души (озеленители, строители " Пътища “, служащи по поддържане на здания и др.) в границите на 11 месеца.

Преди откриващата конференция бе извършена и трудова борса, на която сътрудниците по плана и работодателите срещнаха заинтригуваните лица с опциите за трудова претовареност в неговите рамки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР