Община Варна получи годишната награда за 2022 г. на Българската

...
Община Варна получи годишната награда за 2022 г. на Българската
Коментари Харесай

Община Варна с приз за изключителен принос в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство

Община Варна получи годишната премия за 2022 година на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) приз за извънреден принос в съхраняването и популяризирането на културно-историческото завещание на Варна.

Варна стартира своето създаване като курорт от национално и интернационално значение преди повече от 100 години и нито за момент не стопира да надгражда, с цел да бъде на равнището на международните морски курортни градове. Днес в икономическия профил на община Варна туризмът е един от главните предпочитани и структуроопределящи браншове на стопанската система. Тук е съсредоточена 17,5% от легловата база на България, в която се осъществят над 18% от общия брой на нощувките в страната. Ежегодно приходите единствено от нощувки образуват близо 1/5 от приходите от нощувки в местата за настаняване в България, оповестяват от пресцентъра на БХРА.

Дестинацията предлага отлични благоприятни условия за туризъм. Уникалното комбиниране на естествени запаси – 32 км. морска брегова линия, златни плажове, лонгозни гори, повече от 20 минерални извора, богатото културно-историческо завещание и обичаи, наситеният културен календар дават неповторими благоприятни условия за отмора и развлечения, за развиване на разнообразни форми на туризъм.

Градът е страж на най-старото злато в света

В началото на 70-те години на ХХ век едно археологическо изобретение раздрусва света – край Варна, в античен некропол от края на халколитната ера, е намерено златно богатство, което опровергава всички известни теории за развиването на човешката цивилизация. Прочутото златно богатство от Варненския некропол се трансформира в научна сензация, тъй като е най-голямата група от златни предмети, откривана досега в света – от 297 гроба, ситуирани на повърхност от към 7500 кв.м, са изровени повече от 3000 златни предмета с общо тегло над 6 кг. Това количество неведнъж надвишава всичкото злато, което е открито от интервала на каменно-медната ера в целия свят.

Освен това е най-чистото злато, сътворено от човешка ръка. Съдържанието на скъпия метал в накитите е уникалнo – над 23,5 карата, и, съгласно историците, демонстрира извънредно задълбочени знания на техниките за металообработка и забележителни умения на майсторите-ювелири, каквито досега не са били регистрирани при нито една друга находка от времето на халколита. Това е и най-старото технологично-обработено злато в света, по-древно най-малко с 1000 години от цивилизациите на Микена, Шумер, Месопотамия и Египет. През актуалната 2022 година се означават 50 години от забележителното изобретение.

Варненското богатство – културен дипломат на България по света

Най-старото злато разнася по света името на Варна като център на една от античните цивилизации. Пътешествието на Варненското златно богатство по света продължава, а най-старото злато се е трансформирало в една от визитните картички на столицата на българския туризъм. Така към нормалните ваканционни наслади край брега на Черно море посетителите на Варна от страната и чужбина прибавят и посещаване на Археологическия музей, което се трансформира в поклонение пред достиженията на първата цивилизация по нашите земи.

През последните години община Варна насочва напъните си, наред с запазване и разпространение на културно-историческото си завещание и към по-активна цифровизация и потребление на технологиите за показване на капацитета и одобряването на Варна като значима туристическа дестинация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР