Община Варна планира да кандидатства с два проекта по Програмата

...
Община Варна планира да кандидатства с два проекта по Програмата
Коментари Харесай

Община Варна ще кандидатства по два европейски проекта

Община Варна възнамерява да кандидатства с два плана по Програмата за транснационално съдействие „ Евро-Средиземноморски басейн “ 2021-2027 (EURO-MED). Проектните оферти са за развиване на съдействието в региона на туризма със страни от Средиземноморския район и откриването на устойчиви решения в ерата на кръговата стопанска система, стана ясно на днешното съвещание на ПК „ Европейски въпроси и интернационално съдействие “.

Основната идея на плана „ WEAREMED ” e да се основат проекти за деяние на разнообразни равнища, които да ангажират както хотели, по този начин и туристи. Общите цели са минимизиране на питателните боклуци по време на произвеждане и консумация, съкращаване на материалите за еднократна приложимост и на потреблението на ел. сила, както и понижаване и наново потребление на водата вътре в хотела или ресторанта.

Водеща организация е Егейският университет в Гърция, а сътрудници са разнообразни институции и организации от Кипър, Испания, Италия, Португалия, Хърватия. Финансовата рамка на плана е близо 3 млн. евро. Бюджетът на Община Варна е 125 700 евро, от които съвсем 6 300 евро са съфинансиране от страна на локалната администрация. Продължителността на плана е 33 месеца.

Насърчаване на транснационалното съдействие в региона на туризма е в основата на другия план – „ Dialogue4Tourism ”, а задачата е да се построи по-екологичен и по-устойчив на климатичните промени туристически бранш. Проектът се управлява от Регионалното министерство на туризма, културата и спорта на Андалусия в Испания. Освен Варна в „ Dialogue4Tourism ” ще вземат участие сътрудници от Франция, Гърция, Черна гора, Кипър, Италия, Хърватия. Общият бюджет на плана е 4 млн. евро, от които съвсем 238 000 евро са за Варна. Съфинансирането на общината е близо 12 000 евро.

На днешното съвещание съветниците разгледаха и писмо от кмета на Аксаково инж. Атанас Стоилов за основаване на съдружие „ Местна инициативна група Аксаково – Варна (с. Каменар) “. Община Аксаково граничи с община Варна посредством землището на с. Каменар. Заедно образуват територия с непрекъснати граници, което разрешава създаването на Стратегия по метода " Водено от общностите локално развиване " (ВОМР) и кандидатстване за финансиране по Програмата за развиване на селските региони.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР