Община Варна е готова с коригирания проект за основен ремонт

...
Община Варна е готова с коригирания проект за основен ремонт
Коментари Харесай

Община Варна ще даде 10,7 млн. лева за важен проект

Община Варна е подготвена с поправения план за главен ремонт на Дома за остарели хора " Гергана ". След утвърждение на плановото предложение от Министерството на труда и обществената политика ще бъде подписан контракт за финансиране със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност, стана ясно на днешното съвещание на ПК " Финанси и бюджет " към Общински съвет – Варна, оповестиха от пресцентъра на ОбС-Варна.

Общата стойност на строително-монтажните работи дружно с обзавеждането и оборудването на комплекса е в размер на близо 10,7 млн. лв.. С реализирането на дейностите по плана, като се изключи че ще се модернизира материалната база, ще се благоустрои дворното пространство и ще се обезпечи налична среда за хората с увреждания, ще се увеличи енергийната успеваемост на постройките посредством монтиране на фотоволтаична апаратура. Срокът за осъществяване на плана е краят на 2025 година

Необходимостта от създаване на нов медицински център на мястото на съществуващата здравна работа в кв. " Галата " бе измежду тематиките на днешното съвещание на комисията. Съветниците се сплотиха към мнението, че бързо разрастващият се варненски квартал има потребност от нова постройка за здравно обслужване, само че би трябвало да се спазят всички стадии по построяването ѝ, като се стартира от правене на задание за планиране. След полемика бе решено въпросът първо да бъде прегледан детайлно от комисията по опазване на здравето и едвам по-късно – от финансовата комисия.

В дневния ред на съвещанието фигурираше и предложение на групата на " Възраждане " за разпределяне на еднократна помощ в размер на 1 000 лв. при раждане на дете в семейство, в което най-малко единият от родителите има висше обучение. Мнозинството в зала " Пленарна " отхвърли настояването с главен претекст, че то има дискриминационен темперамент. Освен това липсва разбор какъв брой би коствало на общинския бюджет отпущането на възможна финансова помощ.

Съветниците отхвърлиха и друго предложение на техните сътрудници от " Възраждане " за узаконяване на Община Варна по стандарт ISO 37001 – Системи за ръководство за битка с подкупването. В рамките на полемиката стана ясно, че има нов, настоящ стандарт от 2024 година и е редно да се изчака, преди да се подхващат следващи дейности. Наред с това няма показани данни за финансовата стойност на узаконяването, нито каква е неговата успеваемост.

Единственото решение, което комисията взе на днешното съвещание, е да бъдат отпуснати средства от локалната хазна за възнаграждение на непогасени данъчни отговорности на общинското акционерно сдружение " Индустриално-технологичен парк " – Варна. Дългът е в размер на 101 136 лв. и обгръща интервала от 2018 година до 2023 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР