Община Варна да финансира програма за кастрация на 1500 –

...
Община Варна да финансира програма за кастрация на 1500 –
Коментари Харесай

Общината да се заеме с бездомните котки във Варна, настояват от НПО

Община Варна да финансира стратегия за кастрация на 1500 – 2000 улични котки. Това предлага съдружие с нестопанска цел „ Десети живот “, представлявано от екип доброволци. Искането им е отправено за разглеждане от комисията по публичен ред и сигурност към локалния парламент, която ще заседава идната седмица, научи Moreto.net.

„ Всички варненци могат да видят голямо количество бездомни котки по улиците на града, което основава редица проблеми: замърсяване с боклуци, допустима поява на инфекциозни огнища и други, което се отразява отрицателно на имиджа на Варна като туристически град. Напълно ясно е, че обстановката би трябвало да се овладее допустимо най – бързо, защото страдат животните, по този начин и жителите и гостите на града. Единственият човечен метод за контрола на популацията на уличните животни е кстрация. “, показва от сдружението.

През предходната година доброволците от Неправителствени организации – то са избавили повече от 60 котенца, като доста от тях са лекувани и са открити домове за тях. Освен това с дарителски средства са провели акция за кастриране на 80 улични котки.

Сдружението предлага няколко съществени стъпки за решение на казуса с бездомните животни.

На първо място смятат, че е нужна необятна акция за разпространение на кастрацията.

След това е нужна реализация на стратегия за бепзлатна кастрация на 1500 – 2000 улични котки в интервала април – октомври 2024 година с включване на ветеринарните клиники в града и обособяване на средства от общинския бюджет. Сдружението предлага безвъзмездното си присъединяване в програмата.

Третата стъпка е основаване на център за лечение, акомодация и осиновяване на котки, финансиран от Община Варна и работещ с доброволчески стратегии. Сдружението е готово да притегли доброволци и да обезпечи действието на подобен център, в случай че Общината обезпечи финансиране и помещение от 80 квадрата в централната част на града. В центъра би трябвало да се обособят стая за карантина, зона за животни с увреждания и хронични заболявания и стая за здрави животни, налични за осиновяване.

Сдружението дава образец за други общини, които към този момент осъществят сходни стратегии. В Бургас от 2013 година се извършва стратегия за преодоляване популацията на безстопанствените котки. Видно от статистиката всяка година там са кастрирани над 1500 улични котки.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР