Община Варна бе осъдена да плати 15 000 лева за

...
Община Варна бе осъдена да плати 15 000 лева за
Коментари Харесай

Осъдиха Община Варна за авторски права от концерта на MTV

 Община Варна бе наказана да заплати 15 000 лв. за авторските права на 15 от песните, изпълнени по време на концерта на МTV през 2018 г, заяви Дарик.

Решението на Варненския областен съд е от през вчерашния ден. Одобрен е искът на " Музикаутор " за обезщетение по 500 лв. за всеки от създателите на текста и музиката на 10 песни на Рита Ора и 5 на " Иърс енд Иърс ", изпълнени по време на " MTV Varna Beach Present 2018 ".

 

Сдружението е предизвестило Общината, че по силата на контракти с непознатите организации държи правата за песните на Рита Ора и " Иърс енд Иърс "  у нас. Организаторите обаче пропуснали да уредят този въпрос.

Нарушението е било установено и от сезираните контролни органи от Министерство на културата, като на Общината е била наложена глоба за административното нарушаване по Закона за авторските права и сродните му права. 

В хода на делото Община Варна подава противоположен иск към сдружението " РОКЮ Медия България ", което бе съорганизатор на събитието. От Общината настояват, че задължението им за присъединяване в този план се изчерпил с даване на авансово финансиране на част от плануваните разноски на уредника, а цялостната активност по даване на услугите по връзки с медии, обществеността и реклама, продажбата на билетите и разплащането с изпълнителите и продуцентите на телевизионната стратегия били поети напълно от съорганизаторите, който се задължили да ги извършат с нужните умения и грижа в сходство със законовите правила.

Като ответник по противоположния иск, " РОКЮ Медия България " не са оспорили изказванията и не са подхванали насрещна отбрана всъщност.

Според постановения правосъден акт, Община Варна е наказана да заплати 15 000 лв. на " Музикаутор ".  Осъдено е и сдружението " РОКЮ Медия България ", което би трябвало да заплати на Общината 15 000 лв., само че откакто Общината изплати компенсацията на " Музикаутор ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР