Община Свищов ще бъде газифицирана до началото на 2020 година.

...
Община Свищов ще бъде газифицирана до началото на 2020 година.
Коментари Харесай

Газифицират община Свищов до началото на 2020 година

Община Свищов ще бъде газифицирана до началото на 2020 година. Това оповестиха в понеделник кметът на крайдунавския град Генчо Генчев и началникът ръководство „ Инвестиционна активност ” на „ Булгартрансгаз ” ЕАД инж. Стоян Киров.

Те обясниха, че през лятото на идната година ще стартират действителните действия по построяването на газопровода до Свищов. Проектът, който е на стойност 4.7 млн. евро е с потенциал 20 000 кубически метра на час и ще бъде захранван от региона на град Павликени. Дължината на газопровода е 41,8 километра и в община Свищов ще минава през землищата на селата Горна Студена, Овча Могила, Козловец, Българско Сливово, Царевец и гр. Свищов.

По газопреносната мрежа ще бъдат построени 4 кранови възела, а в региона на град Свищов ще е позиционирана автоматизираната газова разпределителна станция. За град Белене също е планувано отклонение, което няма да наруши качеството на газоподаване до Свищов.

„ Направили сме предпроектни изследвания. Това са задоволителни количества, като има и ресурс, тъй че, в случай че се появяват нови консуматори, можем да ги поемем “ – увери инж. Киров. Той добави още, че имат цялостно схващане и подпомагане от кмета Генчев и цялата администрация.

„ Всички проблеми, които имаме, ги решаваме в точния момент. Вече сме купили парцелите, предназначението е заменено. Вървим напред, съгласно периодите. “

Има определен съветник. Има определен архитект на плана, подробните устройствени проекти са подготвени. Изготвя се техническият план. Освен това сега текат избавителни археологически разкопки на шест обекта по трасето, три от които към този момент са завършени. Работи се със съществени екипи, към 200 индивида са на разкопките. Проектът, който следва да бъде осъществен до началото на 2020 година на територията на община Свищов е разгласен от държавното управление за обект с национално значение.

Всички разрешителни от Министерство на регионалното развитие са издадени, има позволение и от Министерство на околната среда и водите. Няма да има наранени предпазени зони.

На въпроса: „ Какво следва и по кое време ще има газ в Свищов? “ инж. Киров отговори, че сега консултантът прави поръчката за избор на реализатор и снабдител на самото строителство на газопровода и до началото на идващия месец ще стартират процедурите по желание на реализатор.

Очаква се в границите на пролетта да има позволение за градеж и според от периодите на доставката, и разнасянето на тръбите, действителното строителство да стартира през лятото на 2019 година. Това ще зависи и от периодите, които ще даде самият строител за тези 42 км. Практиката демонстрира, че за към 6-8 месеца ще може да се построи мрежата. В края на 2019 година или началото на 2020 година градът ще бъде захранен с природен газ от националната мрежа. Потребители ще са промишлените предприятия, институциите и жителите на община Свищов, в това число деклариралите предпочитание обитаеми места по трасето.

На въпрос по отношение на сигурността, специалистът от „ Булгартрансгаз ” ЕАД увери, че тя е обезпечена напълно. Той изясни, че газопроводът е по този начин планиран, че да е отвън урбанизираната територия. Там, където минава покрай пътища ще има сложени предпазни кожуси. Крановете се затварят автоматизирано. Спазени са противопожарните условия и условията на Държавната организация по метеорологичен и механически контрол. Преди стартирането му в употреба, газопроводът ще бъде тестван на съвсем два пъти по-високо налягане от това, на което ще работи. Ще са издадени нужните документи и документи на тръбите. „ Няма място за терзание! “- увери инж. Стоян Киров.

Изграждането на преносния газопровод ще докара до основни стопански, публични и обществени изгоди, и ще увеличи енергийната успеваемост в региона на Общината. Осигуряването на природен газ до локалната промишленост е основна причина за устойчиво развиване и напредък на стопанската система в района, като изгодите от реализирането на плановете са свързани главно с понижаване на разноските за сила, повишение на енергийната успеваемост и с качеството на живот.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР