Община стартира втора профилактична програма сред учениците, след започналата през

...
Община стартира втора профилактична програма сред учениците, след започналата през
Коментари Харесай

Община Бургас стартира профилактична програма за гръбначни изкривявания и затлъстяване при учениците

Община започва втора профилактична стратегия измежду учениците, след почналата през есента стратегия „ Мързеливо око “. Този път на дневен ред са сложени въпросите с други две постоянно срещани болести или деформации при подрастващите деца – гръбначните изкривявания и затлъстяването.
„ След въвеждане на първата и в този момент с новата общинска профилактична стратегия ще обхванем най-често срещаните проблеми при подрастващите деца в учебна възраст. Превенцията е най-хубавата тактика в опазването на здравето, а тези прегледи ще дадат опция да се реагира в точния момент и се вземат най-подходящите ограничения за попречване на по-сериозни здравословни проблеми “, показа кметът Димитър Николов.
 80% от хората изпитват болежка в гърба в избран миг от живота си 80% от хората изпитват болежка в гърба в избран миг от живота си
80% от хората изпитват болежка в гърба в избран миг от техния живот, а това недоволство се оказва третата най-често срещана причина з...
Целта на програмата е профилактика, ранно разкриване и навременно лекуване на гръбначните изкривявания /сколиозата/ и затлъстяването /обезитас/ измежду децата от 7-14 годишна възраст, обучавани в образователните заведения на територията на цялата община.
Програмата съдържа 3 съществени детайла. Първите действия са ориентирани към учениците във възрастова група I – V клас и включват образование в верен стоеж по време на образователните занятия, интензивно спортуване и рационално хранене.
Следващите и най-основни действия от програмата са свързани с учениците от VI клас. Те касаят осъществяване на обзор от учебните медицински експерти за разкриване на промени в вярната форма на гръбначния дирек, ориентиране на учениците със подозрение за дисторция към персоналния доктор и при нужда ориентиране към ортопед за консултация и следващо лекуване на гръбначното деформиране.
Програмата включва още профилактика, диагностика и лекуване на затлъстяването /обезитас/ при учениците от I – VI клас. Тези действия са свързани с премерване на телесната маса от медицинските експерти в образователното заведение, ориентиране на учениците с отклоняване в тежестта към персоналния доктор за консултация и при нужда към физиотерапевт за включване в групи по лечебна гимнастика. Със специфичен анализатор ще бъде измервана телесната маса и съотношението сред мазнини, мускулна маса, костна тъкан, течности и висцерална лой.
 Всяко пето дете в България има гръбначно заболяване Всяко пето дете в България има гръбначно заболяване
Всяко пето дете в България има гръбначно заболяване, сподели доцент Васил Яблански. Сдружение Спортен клуб " Шарк " си е сложило за цел да...
За да се изключи появяването на плоско ходило като последица от свръх натоварване на костната система или неправилния седеж, е планувано проучване на децата със сколиоза или обезитас с така наречен Плантограф, който ще прави разбор на ходилото за плоскостъпие.
Първичните измервания и прегледи ще се реализират от медицинските експерти в учебните здравни кабинети, които към този момент минаха профилирано образование за работа по програмата.
В програмата ще бъдат включени единствено възпитаници, чиито родители са дали документално единодушие за осъществяване на профилактичните прегледи и проучвания на децата им. Попълнените заявления за осведомено единодушие ще се събират от класните ръководители, които ще ги предават на медицинския експерт в здравния кабинет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР