Община Сопот успя да спаси за общинския бюджет над 200

...
Община Сопот успя да спаси за общинския бюджет над 200
Коментари Харесай

Община Сопот отряза частна фирма, поискала 200 000 лева за н...

Община Сопот съумя да избави за общинския бюджет над 200 хиляди лв. по правосъден иск на еднолична компания, правила непотребен ремонт на стената на язовир „ Мурла “ през 2015 година Спорът сред администрацията и компанията се води от 2016 година и мина през всички правосъдни инстанции, до момента в който на 19 октомври тази година Върховният касационен съд се произнесе дефинитивно по него с определение, неподлежащо на обжалване.

Историята с ремонта на стената на язовир „ Мурла “  е част от сагата за плановете в подбалканската община, при реализирането на които през интервала 2009-2015 година  са нанесени вреди.

През февруари 2015 година община Сопот е провела конкурс за социална поръчка и е упълномощила на еднолична компания да извърши ремонт на енергогасителя на язовир „ Мурла “ на стойност 392 383 лв. с Данък добавена стойност.   Дейностите са  описани като  възстановяване на оборудването. През август същата година обаче компанията е поискала от община Сопот още 103 00 лв. за спомагателни действия по язовирната стена – диги с пръст, взета от ровове  по плана за водния цикъл, който по това време се реализира в града.

Но екипът на кмета Деян Дойнов, който поема ръководството на община Сопот през ноември 2015 година  обжалва претенциите на едноличната компания за заплащане на спомагателна работа по възобновяване на енергогасителя на язовир “Мурла “. В хода на правосъдните каузи съдът потвърждава, че не е съществувала  необходимост от тази активност и не следва общината да я заплаща.

През годините на правосъдната сага обаче сумата набъбва поради лихвите, които едноличната компания изисква и  тя надвишава доста първичните 103 000 лв..

Според заместник-кмета на Сопот Николай Новаков, който осведоми медиите за този случай, това е прегледен образец за корупция – общината да заплаща големи суми на компания за активност, която  е явно ненужна.

Засега ние няма да подаваме сигнал в прокуратурата, защото считаме, че казусът е задоволително фрапиращ и тя ще се самосезира след изявленията  в медиите. Но в случай че това не стане до един месец, ще би трябвало да го създадем, съобщи Николай Новаков. Екипът на Деян Дойнов обаче е задоволен от напъните си да защищити общината от присъединяване в сходни схеми и да не допусне непозволени разходи и то в  големи размери, уточни още заместник-кметът на Сопот.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР