Община Сатовча очаква да бъде вписана в Книгата на рекордите

...
Община Сатовча очаква да бъде вписана в Книгата на рекордите
Коментари Харесай

Българска община очаква да получи Гинес за 1000 чешми

Община Сатовча чака да бъде вписана в Книгата на върховете Гинес със своите към този момент 1000 построени от локалните хора чешми. Вековната традиция не преследва международен връх, само че броят на чешмите е впечатляващ. Няма семейство в дребната родопска община, което да не е направило чешма, а построените през последните години се трансформират в места за отдих и празници, защото до чешмите има беседки, барбекюта и цветни градини, предава репортаж на БНР.
Когато преди няколко години хората от Сатовча и локалната власт решили да аплайват за международен връх, чешмите, от които блика чистата планинска вода, били 800. Сега към този момент надвишават хиляда.
Първото удостоверение от екипа на Гинес, че няма друго място с толкоз чешми, към този момент е реалност след проучване на място със снимков и видео материал. Сега на финалната права е втората процедура, която ще коства на общината към 3 хиляди паунда.
Ако този феномен бъде приет, ползата на света към Сатовча ще се ускори, счита кметът на общината - лекар Арбен Мименов.
„ Защо да не се гордеем с този факт? Всички чешми са построени със средства и труд от самите фамилии. Няма акции, няма кандидатстване, няма общински стратегии.”
Когато едно семейство реши да гради чешма, се търси натурален извор, прави се химически разбор на водата, прави се каптаж, с цел да не влиза така наречен дива вода. За всяка чешма има специфичен дренаж, разясни кметът.
Реалните шансове община Сатовча да бъде записана в Книгата на международните върхове повлияли на локалните хора и през последните години се следи взрив в построяването на тези места за отдих. Около новите чешми се вършат и беседки, барбекюта, кътове за детски игри, цветни градини. Строят млади и остарели - хората, останали в общината и гурбетчиите, прибиращи се за почивка.
Едно от тези места е превърнато в горски парк. Изграден е от фамилията на персоналния доктор в Плетена и още няколко села доктор Искрен Кальонев. Да поддържа мястото му коства доста старания и труд, само че споделя, че го прави с обич и се радва на посетителите.
„ Това всичко е в памет на моите родители. По подобен метод мисля, че съм непрекъснато обвързван с тях - когато пристигам тук, все едно съм с тях”, споделя той.
„ В свободното си време вместо да заставам у дома, по кръчми аз пристигам тук, измежду природата, да сътворявам уют на хората. Природата, чистият въздух, водата отпуска душата, освобождава от напрежението. Някой път пациенти като идват и те се включват да поливат, като няма дъжд”, споделя фамилният доктор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР