Община Русе няма да върне летище Русе на държавата, тъй

...
Община Русе няма да върне летище Русе на държавата, тъй
Коментари Харесай

Пенчо Милков: Няма да върнем летище Русе на държавата

Община Русе няма да върне летище Русе на страната, защото това не е вид, който е допустим

Това сподели на ексклузивен брифинг кметът Пенчо Милков, представен от.

Поводът бе писмото от транспортното министерство с такова искане, което опонира на до момента водените диалози с ведомството на министър Николай Събев.

Пенчо Милков доста в детайли изясни връзката, която се води по време на мандата му като кмет със служебните и постоянното държавни управления по отношение на възобновяване на гражданските полети от летище Русе. Средствата от 2,6 млн.лв., отпуснати от страната в края на 2021 година, са дадени с три условия, свързани с верифицирането на разхода от Европейската комисия. „ За мен това е капан в постановлението, защото е процедура, която би удължила усвояването на средствата. А изказванията, че община Русе не е подхванала нищо, които бяха оповестени в профила на министър Събев, са, меко казано, погрешни “, съобщи Милков.

От самото транспортно министерство през март са предложили гражданските полети да се възстановят от държавното сдружение „ Летище София “ ЕАД. Летището ще остане общинска благосъстоятелност, а на сдружението ще се учреди право на прилагане от Общинския съвет. Единственото изискване е да се създадат незабавно промени в Закона за гражданското въздухоплаване, защото сега има неравнопоставеност сред летищата държавна и общинска благосъстоятелност. Държавните могат да се оперират от концесионер или от държавно сдружение, а общинските – единствено от концесионер. Добавянето на текст „ и от сдружения държавна или общинска благосъстоятелност “ ще реши казуса.

В този подтекст обявата на министър Събев, че общината не прави нищо за летището, е изненадваща. Опитите на кмета Пенчо Милков да реализира контакт по мейл, телефон или известие с министъра през последната седмица се оказват несполучливи. Той няма пояснение за какво връзката е нарушена. Вместо това през вчерашния ден е получено писмо, с което министерството желае да получи собствеността на летище Русе.

„ За мен в писмото се съдържат правни и в действителност неточности. Най-важното – в него е посочено, че летището е обществена общинска благосъстоятелност, а то е частна общинска благосъстоятелност. За мен това писмо е обещано за автограф на министъра, без той да е наясно с неточностите в него. Поставянето на подобен значим въпрос като летище Русе на такова равнище на връзка – посредством медии и обществени мрежи, смятам за неприемливо. Община Русе досега работи прелестно с страната и за мен процесът не е завършил. Първо би трябвало да се съберем с министър Събев и да си изясним нещата. Прехвърлянето на страната не е разновидността, който община Русе би приела. Летището е на всички русенци и те от години чакат да могат още веднъж да го употребяват “, сподели още Пенчо Милков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР