Община „Родопи” очаква съдействие от президента и областния управител за

...
Община „Родопи” очаква съдействие от президента и областния управител за
Коментари Харесай

Община „Родопи” очаква съдействие от президента за проблема ...

Община „ Родопи” чака подпомагане от президента и регионалния шеф за казуса с водата в село Брестовица

С писмо до Румен Радев, кметът на община „ Родопи” Павел Михайлов уведомява президентската институция за казуса с водата в село Брестовица. Кметът насочва молба за подпомагане по отношение на обезпечаване на средства за замяна на компрометираната водопреносна мрежа и уреди на селото. Очакванията са страната да отпусне малко над 20 милиона лв. за тази активност, а общината се ангажира с оказване на цялостно подпомагане на проектанския и строителните екипи по време на осъществяване на обекта.

Това осведоми кметът на „ Родопи” на среща с регионалния шеф Ангел Стоев. Срещата е по гледище на Павел Михайлов и с представители на Инициативния комитет на Гражданско съдружие „ Живот за Брестовица “. Кметът Михайлов, Любомир Томов и Емануела Караманова срещнаха управлението на Областната администрация с бедственото състояние, в което се намират 5 200 души към този момент повече от една година.

„ Проблемът с водата в село Брестовица е най-големият в цялата община „ Родопи”. Това е покруса и ние сме извънредно загрижени за здравето на хората”, сподели кметът на общината Павел Михайлов. Той изясни, че от администрацията са подхванати всички ограничения, които би трябвало да доведат до справяне със обстановката. Доказателство за това са неедноктратните срещи с държавния ВиК холдинг, водното сдружение на територията на Пловдив и някогашния регионален шеф на Пловдив. За казуса е известено и Министерството на районното развиване и благоустройство, омбудсмана и АВК.

„ Обречени сме на постепенно отравяне. Това е геноцид! Въпреки срещите с институциите и многочислените обещания, нямаме решение на казуса. От чешмите ни продължава да тече нечиста с манган вода, хиляди пъти над нормата “, разясниха от Сдружението.

Проблемът със нечистата вода в Брестовица е от години, само че от началото на предходната година се е задълбочил дотолкоз, че може да бъде решен единствено с цялостна замяна на водопроводната мрежа, защото към този момент манганът е полепнал по тръбите, настояват специалистите. По предварителни планове за подмяната на цялата ВиК система в селото са нужни 25 милиона лв., а даденият период за това е 36 месеца.

Въпреки уверенията, досега средства от ВиК холдинга не са обезпечени.

„ Да има проблем с питейната вода е неприемливо за 21 век! Затова доколкото зависи от мен, като регионален шеф, в границите на моя мандат, ще направя всичко допустимо въпросът да стартира да се взема решение. Гледаме в една посока “, увери Ангел Стоев. Той сподели, че към този момент са изпратили писмо до ВиК Холдинга. „ Очакваме техния отговор, за който ще ви осведомяваме навреме. Ще работим за усилване на темпото за пускане на подмяната на водопроводната мрежа на равнище министерства.”

Областният шеф задължа РЗИ Пловдив да разгласява в уеб страницата си настоящите данни за индикаторите на питейната вода в Брестовица.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР