Община Разград обяви обществена поръчка по най-новия си европейски проект

...
Община Разград обяви обществена поръчка по най-новия си европейски проект
Коментари Харесай

Водородна индустриална зона се очаква да бъде изградена в Разград

Община Разград разгласи социална поръчка по най-новия си европейски план за създаване на капиталова идея за създаване на Водородна индустриална зона, оповестиха от Общината.

Идейният план за създаване на Водородна индустриална зона бе показан през ноември 2021 година пред Европейския водороден алианс и получи висока оценка. Впоследствие Община Разград кандидатства пред Европейски механизъм за градско ръководство (EUCF) за разработване на стопански разбор и пътна карта.

Проектът за разработване на капиталовата идея е на стойност 60 000 евро, той бе финансиран по самодейността Европейско градско ръководство (EUCF), съглашението е грантово, без съфинансиране от страна на Община Разград.

Общински управител на плана е заместник-кметът на Община Разград Мирослав Грънчаров.Инвестиционната идея „ Промишлена зона Н2-Разград “ би трябвало да включва: изложение на планувания капиталов план, правни, стопански и финансови разбори, заинтригувани от вложенията лица, пътна карта на инвестицията.

След привършване на публичната поръчка Община Разград ще получи документ, с който ще може да започва търсене на вложения и да кандидатства през Европейската комисия за реализация на действия от Програмата за енергийна успеваемост на Община Разград (2021-2030).

Ориентировъчно цената на главните начинания е 34 500 000 евро, измежду тях са: създаване и въвеждане в употреба 25MW слънчев парк за общински потребности (за подмяна на 3250MWh на година от мрежата), за потребности на индустриалната зона и чисто

произвеждане на водород за индустриална зона и общински нужди; създаване и стартиране в употреба на 10MW електролизер за произвеждане на водород, употребяващ електрическа енергия от слънчевия парк за произвеждане на чист водород (714t/a) по формулировка от Водородната тактика на ЕС; изследване и възобновяване на съществуващи тръбопроводи за инжектиране на водород за отчасти заменяне на газта за индустриалната зона, водородът може да се доставя и компресиран за други потребности на промишлеността, общината, включително постройките общинска благосъстоятелност.

Очакваните икономии на сила са 3 000 гигаватчаса на година, а предстоящото произвеждане на сила от възобновими източници - 33 000 гигаватчаса на година. Предвижда се още създаване на зарядна станция за водород до пътя Разград-Попово.

След изработването на капиталовата идея опциите за привличане на европейски вложители в зелени уреди ще се усилят доста. Нови благоприятни условия ще се разкрият и пред локалния бизнес.

Припомняме, че това не е първата самодейност, която Община Разград осъществя във връзка с заменяне на електрическата енергия от мрежата с електричество от възобновими източници.

Разград е измежду първите български общини, които внедриха водородно гориво за отопление на административна постройка От началото на годината в постройката на Общинска администрация е внедрена система комбинирано отопление - с метан и с водородно-кислородна примес, която се създава посредством импулсна електролиза на вода.

Оферти по публичната поръчка се одобряват до 23 август. Срокът за правене на капиталовата идея е не по-дълъг от 120 календарни дни, считано от приемане на възлагателното писмо от възложителя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР