Община Разград обяви обществена поръчка по най-новия си европейски проект

...
Община Разград обяви обществена поръчка по най-новия си европейски проект
Коментари Харесай

Разград планира да изгради водородна индустриална зона

Община Разград разгласи социална поръчка по най-новия си европейски план - за създаване на капиталова идея за създаване на атомна индустриална зона, оповестиха от общината.

Идейният план за построяването на зоната беше показан пред Европейския водороден алианс през ноември 2021 година и получи висока оценка. Впоследствие oбщина Разград кандидатства пред Европейски механизъм за градско ръководство (European City Facility - EUCF) за разработване на стопански разбор и пътна карта.

Проектът за разработване на капиталовата идея е на стойност 60 хиляди евро. Той е финансиран по самодейността EUCF, като съглашението е грантово, без съфинансиране от страна на oбщина Разград.

След привършване на публичната поръчка, община Разград ще получи документ, с който ще може да стартира търсене на вложения и да кандидатства през Европейска комисия за реализация на действия от Програмата за енергийна успеваемост на община Разград до 2030 година.

Стойността на главните начинания ориентировачно е 34,5 млн. евро. Сред тях са: създаване и въвеждане в употреба слънчев парк за общински потребности с мощ 25 мегавата; създаване и стартиране в употреба на електролизер за произвеждане на водород с мощ на 10 MW, употребяващ електрическа енергия от слънчевия парк за произвеждане на чист водород (714t/a) по формулировка от Водородната тактика на Европейски Съюз.

Други начинания плануват изследване и възобновяване на съществуващи тръбопроводи, за инжектиране на водород за отчасти заменяне на природиня газ за индустриалната зона, като водородът може да се доставя и компресиран за други потребности на промишлеността и общината.

Очакваните икономии на сила са 3000 гигаватчаса на година, а предстоящото произвеждане на сила от възобновими източници - 33 хиляди гигаватчаса на година.

След изработването на капиталовата идея опциите за привличане на европейски вложители в " зелени " уреди ще се усилят доста. Нови благоприятни условия ще се разкрият и пред локалния бизнес, считат от общината.
 Какво съставляват
Какво съставляват " водородните долини " и ще има ли в България такава за €15 милиарда

Водородът може да се употребява непосредствено като гориво или модифициран в синтетични течни горива
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР