Община Пловдив започва информационна кампания, която да увеличи дела на

...
Община Пловдив започва информационна кампания, която да увеличи дела на
Коментари Харесай

Община Пловдив стартира екокампания сред малките търговски о...

Община Пловдив стартира осведомителна акция, която да усили каузи на разделното събиране на хартиени боклуци от дребните търговски обекти. Това стана ясно на среща, проведена по самодейност на зам.-кмета по екология Анести Тимчев с ръководителите на Оперативна програма „ Чистота “, рециклиращите компании „ Екопак “ и „ Булекопак “ и представители на районните администрации.

„ Целта на тази среща да намерим решение на един проблем, който затруднява работата на почистващите компании и основава съществени усложнения пред преработването на отпадъците. Малките търговски обекти генерират сериозен размер от картонени боклуци всекидневно, които съгласно общинската разпоредба имат право да изхвърлят в цветните съдове за разделно събиране, само че вместо това те пълнят контейнерите за битови боклуци, а жителите са недоволни, че кофите преливат от отпадъци “, разяснява Анести Тимчев. В същото време специалистите от рециклиращите компании подчертаха, че по-големия си % хартията, изхвърлена в общите контейнери, става негодна за преработване и се постанова да бъде депонирана. Затова подобряването на събирането й ще помогне за понижаване на размера от боклуци, които се депонират на сметищата Цалапица и Шишманци.

Зам.-кметът акцентира, че без присъединяване на комерсиалните обекти и рециклиращите компании, няма по какъв начин да се оправим, належащо е изпитание от тяхна страна. На срещата стана ясно, че Община Пловдив ще изготви писма до шефовете, с цел да получи всеки един обект подробна информация за реда на събиране и изхвърляне на хартиените боклуци.

Припомняме, че съгласно общинската разпоредба за ръководство на отпадъците, в случай че комерсиалните обекти генерират по-големи количества могат да сключат контракт с лицензирана компания, която да извозва отпадъците, каквито имат огромните вериги, хипермаркетите и моловете.

„ С дирекция " Екология " сме подготвили и доста дейни дейности за работа с жителите,а дружно с неправителствени организации приготвяме редица акции, които имат за цел да се увеличи информираността за изгодите от разделното събиране, тъй като главният участник в този процеса сме всички ние, хората, всеобщите консуматори на опаковани артикули. Без нас е невероятно системите за разделно събиране на боклуци да работят сполучливо и ние, всички жители, би трябвало да поставим старания за това “, разяснява още Анести Тимчев.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР