Община Пловдив задвижва процедурите за мащабно почистване на градската част

...
Община Пловдив задвижва процедурите за мащабно почистване на градската част
Коментари Харесай

Почистването на река Марица: мисията невъзможна?

Община Пловдив задвижва процедурите за огромно разчистване на градската част на реката, каквото не е правено от 10 година Миналата година общината несполучливо се опит да се контракти директно с ПИМК за тази активност Почистването на извънградската част то реката обаче е по-голям проблем, като по-стари " безплатни " контракти на процедура разрешават компании да изнасят гратис инертни материали
Община Пловдив задвижва процедурите по огромно разчистване на река Марица в градската й част, каквото не е правено повече от 10 година Това излиза наяве от социална поръчка за проучване и планиране на задачата на стойност 220 хиляди лева, оповестена тази седмица. Реката в Пловдив е интегрална част от урбанизираната територия повече, в сравнение с в който и да е различен град, само че в това време от години локалната власт не се оправя добре с нуждата от поддръжката ѝ, тъй че да се минимизират опциите от екокатастрофи в града.

Почистването и поддръжката на речното корито в останалите елементи на региона е още по проблематично. То е отговорност на регионална администрация. Назначеният при започване на годината регионален шеф Йордан Иванов малко след стъпването си в служба разгласи, че договорите за това, подписани в границите на региона от Здравко Димитров, Дани Каназирева и Ангел Стоев, са противозаконни. Те обаче не са и не могат да бъдат прекъснати, споделя Йордан Иванов пред " Капитал ". Причината е, че липсва държавно финансиране за провеждането на нови законни процедури за избор на реализатори, а е належащо въпреки всичко някой да се грижи за реката.
Област Пловдив има доста сериозен проблем с почистването на речните корита, тъй като на практика в продължение на повече от десетилетие имаме главно две действия - безучастие и изземване на наносни отсрочения, което не е обвързвано по никакъв метод с подсилване и оформяне на речното корито. Йордан Иванов, регионален шеф на Пловдив
Самарянските контракти за Марица в региона Според Закона за водите регионалният шеф би трябвало да обезпечи почистването на речните корита на територията на региона отвън обитаемоте места - по реда на Закона за публичните поръчки. Тъй като обаче регионалните управи нормално нямат задоволителен финансов запас, процедура е подписването на безплатни контракти. Така от 2019 до 2022 година са подписани 5 контракта с разнообразни компании за разчистване и подсилване на коритото на р. Марица, като с всяка компания е договарян друг сектор. Заплащане за това няма.
Реклама
Сключените по този начин контракти внушават, че компаниите правят безвъзмездна услуга на страната. Но това не е по този начин. Срещу нея те са получили право на " безплатно изземване на наноси ". На процедура - добиват пясък. Но формулировката в договорите е друга, тъй като по закон добивът на пясък от реката е вероятен единствено с концесия.

" Подписани са едни контракти, които са замаскирани като безплатни, само че не са. Фирмите се обогатяват с тонове пясък ", безапелационен е Йордан Иванов. Според него региона е ощетена неразбираемо с какъв брой. Отделно това основава и заплаха от подкопаване на мостове, вреди на екологичното многообразие в зоната и основава предпоставки за наводнения. " Договорите са такива че нямат стойност, а единствено количество ", изяснява Иванов. Т.е. има количествени сметки за подсилване на коритото и количествени сметки по изземване на наносите, само че стойност на всяка от дейностите липсва.

В допълнение договорите по думите на Йордан Иванов са безсрочни и срокът им е привързан единствено с привършване размера на работа на компанията според оферти от нея план - който размер може и в никакъв случай да не се извърши. " До в този момент по двата контракта, подписани от Здравко Димитров от 2019 година, работата е осъществена на 30%. Това значи, че тези компании употребяват Марица като контейнер - дърпат си по колкото и по кое време им би трябвало ", изяснява Иванов.

Това пък основава неравнопоставеност при строителството на здания. " Един купува пясък с данъчна фактура, а различен отива и гребе колкото му би трябвало гратис ", разяснява регионалният шеф.
Реклама " Безвъзмездните " контракти за разчистване на реката Първите три безплатни контракта за почистването на реката в региона са подписани при започване на 2019 година от Здравко Димитров, тогава още регионален шеф. Изпълнители са " Принт Технолоджи 13 " (по-късно преименувана на " Билд Инерт " ), " Дриймс Пропърти " и " Строймаш ". Практиката не престават и при идващите регионални шефове - Дани Каназирева, която подписва контракт с " Агроника Инвест " през 2020 г, а Ангел Стоев - неин правоприемник за малко, подписва с " Венигаз " в края 2021 година - малко преди да освободи поста.Той обаче приключва един от подписаните от Здравко Димитров контракти - този с " Дрийм пропърти ", като и двете страни се отхвърлят от каквито и да е парични искания една към друга, т.е. област Пловдив се отхвърля от вероятните финансови искания за изнесения от компанията материал.По думите на сегашният регионален шеф Йордан Иванов по два от договорите (сключени от Здравко Димитров) има активност, а другите два - подписани от Каназирева и Стоев, не се извършват, защото по единия тече обжалване на разрешението от " Басейнова дирекция ", а при втория контракт още се създава план.
Няма надзор - няма проблем Договорите са подписани без конкурс, без гласност и бистрота. Не е известно на какъв принцип и по какви критериите са определени. Не е е ясно и какъв надзор се реализира на активността по почистването на реката.

Едва през 2021 година от регионалния шеф Дани Каназирева от ГЕРБ са подписани няколко анекса към договорите, с които е вкарано условието за отчетност към общината за износа на инертни материали и опция за търсене на обезщетение при несъблюдение на тази уговорка. Въпреки това Йордан Иванов споделя, че не е получавал такива отчети скоро. " Ние желаеме да прекратим договорите. Те са безусловно противозаконни по няколко разнообразни учредения. Как да упражня надзор върху безплатен контракт? ", разяснява Иванов.

За прекратяването на старите и сключването на нови контракти нямаше планувани средства в бюджета за тази година даже след актуализацията му, макар че по думите на Иванов Министерски съвет и министър председателят са осведомени с казуса. Това значи, че най-рано следващата година може да се чака решение. " Предприел съм тактика да не приключвам договорите, до момента в който не провиснал средства за нови, тъй като здравето на популацията е с приоритет ", изясни Иванов.
Липсата на потенциал, техника и средства - по този начин изясняват от общината обстоятелството, че не могат да се оправят с поддръжката на Марица Фотограф: Цветелина Белутова Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Климат 3 Енергетика 1 Климат 2 Енергетика 3 Компании Реклама
Почистването на Марица в града Докато на регионално равнище проблемите са с осъществяването на дейностите, то в града осъществяване няма въобще. Последното главно разчистване на реката в градския сектор е от 2010-11 година,След това е имало единствено " козметични почиствания ". По тази причина при започване на 2021 година тогавашният екоминистър Асен Личев даде на пловдивския кмет инструкции да вземе нужните ограничения за проводимостта на реката. Така през април предходната година е пусната и социална поръчка за инжинеринг на стойност 4,9 млн.лв. (без ДДС).

Тя бе дадена с непосредствено възлагане на ДЗЗД " Консорциум за профилактика и възобновяване на речни корита и водни системи ", в което вземат участие две компании: ПИМК и " Томов Трейд. " Общината оправдава директното възлагане със потребността от " неотложни " дейности. Тази потребност е противоречива. Първо, тъй като поръчката идва съвсем 4 месеца след напътствията от Министерство на околната среда и водите. И второ, тъй като за нейното осъществяване не са били обезпечени средства и даже подписан, договорът не може да стартира да се извършва. Интересен факт е обаче, че не подписът на кмета Здравко Димитров стои под обявлението, а този на зам.-кмета по финансите Величко Родопски.

Остра реакция от страна на съветниците от " Демократична България " и инспекция от Агенцията по публичните поръчки в последна сметка стопираха поръчката.

Така близо 14 месеца по-късно, на 28-ми юни т.г., е оповестена нова поръчка - за проучване и планиране на стойност 220 хил.лв. (без ДДС). Това се случи по-малко от седмица откакто Веселина Александрова, общински консултант от Демократична България, повдигна отново тематиката за почистването на реката на последната сесия на Общински съвет.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
По тематиката работи и Антон Чепилски
Свързани публикации " Иса 2000 " подписа контракт с Пловдив за пробива под Водната палата против 7.7 млн. лева 20 април 2022, 15:32 Следващите седем години на Пловдив: 1 милиарда лева за старите пътни и спортни планове, за опера и за... спектакъл за 100 млн. лева 31 март 2022, 12:28 Инвестициите, които преобразяват Пловдив и региона 25 март 2021, 14:40 48 обитаеми места останаха без вода поради замърсяване на река Марица 28 юли 2020, 17:46 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Наталия Бекярова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР