Община Пловдив спечели проект Културното наследство на Пловдив, представено в

...
Община Пловдив спечели проект Културното наследство на Пловдив, представено в
Коментари Харесай

Културните институции на Пловдив с общ проект

Община Пловдив завоюва план " Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места ", който беше показан на конференция в заседателната зала на пл. " Стефан Стамболов " 1. Проектът е на стойност781 550 лева, като финансирането е по Норвежката стратегия. Предстои да се подпише контракт с Министерство на културата, което е ръководещ орган, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

" Особено ми е прелестно да видя седнали един до различен шефовете на културните институции на град Пловдив. Това демонстрира, че работим в вярната посока. В началото на мандата казахме, че ще работим в интерес на културата и Пловдив получава непрестанно награди, музеите се развиват, усилват се посетителите. Благодаря на всички вас и на господин Панов и желая да уверя пловдивчани, че няма да спрем до тук, а ще продължим да затвърждаваме, че Пловдив е най-хубавият град за живеене в България. Това, което вършим, остава за града, за пловдивчани, за поколенията " - сподели кметът. 

Проектът ще се развива на три равнища: цифровизация и възобновяване на пространства, разработване на цифрова тактика за привличане на гости, основаване на единно мобилно приложение за всички културни институти, изясни зам.-кметът по просвета. Идеята да се включат игрови детайли в неигрови подтекст и да се направи композиция сред действителност и интерактивност. Така, влизайки в един музей и спирайки се пред един експонат, с изключение на информация за съответния обект през телефона или таблета посетителят ще може да отиде в различен музей, в който има спомагателна информация. Новите технологии ще увеличи преживяването на посетителя, уверен е Панов. След пет години, когато изтича срокът на резистентност, към плана ще бъдат включени и недвижимите монументи.

Как съответно ще вземат участие музеите и галериите:

Стефан Шивачев, РИМ : Реновиране на зала " Съединение ", включване в приложението на четирите експозиции, които се намират на четири места в центъра на града.

, РАМ: Ще имаме опция за немалка сума да изградим климатизация за книгохранилището на нашата библиотека, в която има 30 000 тома и която е комплектована в продължение на 140 години. Предвиждаме реновиране и замяна на осветлението с по-икономично и издържано в художествено отношение.

В плана за добавена действителност сме предложили няколко пункта и експоната, да вземем за пример към Панагюрското богатство да има достоверен роман на откривателите и документи. 

Ще представим полихронна визуализация на римски скулптури, капители, колони, надгробни плочи от мрамор и глинени съдове, които преди 2000 години са били пълноцветни. Това няма да е игра или измислена възстановка, а възстановка на база научни проучвания

Димитър Минев, НБ " Иван Вазов " : Имаме отношение към визуализацията, тъй като сме цифровизирани. Библиотеката е донор на тествано, същинско съдържани. Приложението, за което приказва господин Панов за съгласуваност сред културните институции, е да се показа многоликата история на Пловдив. За ремонт или ободряване не сме заложили средства, ще участваме в интерактивната част.

Ангел Янков, РЕМ : Предвиждаме да завършваме база-2 на ул. " Съборна " 20, където ще има подобаваща експозиция с образователен център - витрини, оборудване на работилница за деца, интерактивен център. Тук ще бъдат показани дарените над 1000 ютии от художника Димитър Добрев. Успоредно с това ще участваме в приложението с интерактивна карта на етнографските области – колкото по-голяма, толкоз по-впечатляваща ще бъде – носии, облекло, храна... С натискането на 1 бутон ще може да се види всичко това.

Огнян Тодоров, РПМ : Всички културни институции имат неповторими експозиции и с интерактивните детайли ще ни изстрелят в космоса. Ние ще заложим на представянето на три категории типове - редки, предпазени, най-атрактивни. Смятаме, че ще се получи много добра реакция от посетителите. Дълбоко имам вяра, уверен съм, че това е стъпка в вярното направление, в което вървим

Елена Кантарева-Дечева, ОИ " Старинен Пловдив ":  Няколко обекта ще бъдат включени, два от които са експозициите на Златю Бояджиев и Димитър Киров. Предвиждаме надграждане на съществуващата виртуална и добавена действителност за Епископската базилика и Малката базилика. 

Красимир Линков, ГХГ: Като дребни всички рисуваме, след това забравяме, нашето предпочитание е да приобщаваме публиката от най-ранна възраст, с разнообразни начини. Изобразителното изкуство иска да си отворим сетивата, по тази причина ще закупим осведомителни станции, където посредством игрови детайл да се поддържа връзка с изкуството, въпреки това – посетителят да се образова, да ги сложим в подтекста на българското изобразително изкуство. 

Поставяне на пловдивското изкуство в подтекста на европейското и международното изкуство – да вземем за пример, в тази станция произведение на българския импресионизъм ще се съпоставя с импресионизма в Европа, част от международно културно завещание. Вече имаме диалози с някои европейски музеи.

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР