Община Пловдив се подготвя за въвеждане на нови начини за

...
Община Пловдив се подготвя за въвеждане на нови начини за
Коментари Харесай

Пловдив търси друга фирма да свърши работата на Индра

Община Пловдив се приготвя за въвеждане на нови способи за закупуване на електронните билети и карти. Три разнообразни компании ще оборудват пробно три рейса, с цел да се види коя е най-подходяща за изискванията на градския превоз, коя е най-надеждна и в това време най-лесна и комфортна за жителите. Това заяви заместник-кметът Тодор Чонов на конференция, която се организира в общинското дружество " Организация и надзор по превоза ".

Той съобщи, че за модернизацията са заложени средства в общинския бюджет в размер на 600 000 лв., като сега се организира изследване, чиито резултати ще дефинират техническата спецификация при провеждането на бъдещата социална поръчка. Трите компании имат към този момент опит и са въвели сходни системи в други български градове, даже отвън страната.

Заместник-кметът Тодор Чонов напомни, че новите технологии, които се чака да бъдат въведени до края на годината, са съвременни способи на възнаграждение посредством мобилно приложение или банкови карти. Хората, които няма да имат такава опция, ще могат да купуват билет от водачите на рейсовете. Предвижда се да бъдат сложени и сензори, които да броят пасажерите, като по този метод Оперативна програма " ОКТ " ще има действителни данни за пътникопотока. От тях ще се види дали би трябвало да бъде изменена и общинската транспортна скица в сходство с потребностите на хората без да има повтаряне на линии и предвид на новите квартали, които се появиха в последните години.

По думите на Тодор Чонов има няколко разновидността за осъществяване на тези планове на Община Пловдив - оборудването да бъде закупено и да бъде благосъстоятелност на общината или то да бъде чартърен, като се заплаща услугата.

" Със сигурност ще разработим план, с който да аплайваме за финансиране с европейски средства, защото стратегиите са ориентирани към рационализация на превоза в европейските градове, зелени системи и въвеждане на smart сити ", разяснява още Тодор Чонов.

Заместник-кметът уточни още, че с цел да отбрани ползите на жителите Община Пловдив е изтеглила банковата гаранция в размер на 489 000 лв. и е завела правосъден иск против испанската компания " Индра " за пропуски по осъществяване на контракта и претърпени вреди в размер на 1,5 млн. лв.. 1 милион лв. са за наказателна клауза за веселба и 500 000 - гаранция за несъблюдение на условия по контракта. Има възможност да бъдат прибавени и спомагателни искания на администрацията - че не са подадени документи в Българския институт по метрология за узаконяване по електронно-билетната система.

" Това докара до това, че Национална агенция за приходите и Института по метрология публично ни предизвестиха, че системата не е сертифицирана по Наредба N 18. Ето за какво изключваме някои места на продажба - монетните апарати в рейсовете и тези на спирките ", заяви още Тодор Чонов.

Той напомни, че макар желанието на Община Пловдив да премине напълно на безкондукторно закупуване на билети и карти през лятото, системата не е издържала на натоварването.

" Каквото можем да използваме от оборудването на компания " Индра " в рейсовете, ще бъде употребявано, както таблата по спирките. Проектът за рационализация на градския превоз включва електронно-билетната система, Център за ръководство на трафика и велоалеите ", добави заместник-кметът Тодор Чонов.

Той заяви, че по отношение на Коронавирус рецесията и скупчването на моменти на хора в рейсовете макар спомагателните коли, които се пускат, транспортните машини ще бъдат напръскани със специфичен нанопрепарат, с който бяха третирани 400 спирки в града. Тази технология е с дълготрайно деяние и няма потребност рейсовете да бъдат всекидневно дезинфекцирани, както до момента. Така всички повърхности на към 250 рейсове ще бъдат обработени за по-голяма и дълготрайна сигурност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР