Община Пловдив предлага да се въведе забрана на продажбата на

...
Община Пловдив предлага да се въведе забрана на продажбата на
Коментари Харесай

Предложение: Без продажба на алкохол в магазините от 23 до 8 ч. в Пловдив - Общество

Община Пловдив предлага да се вкара възбрана на продажбата на бира, вино и спиртни питиета сред 23 и 8 часа в магазини и в обектите към бензиностанции.

Това излиза наяве от оповестен на 31 август план на Наредбата за обезпечаване на публичния ред. Становище и оферти могат да бъдат импортирани до края на септември, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Вносител на плана е Йордан Ставрев, който е зам.-кмет на Пловдив, отговарящ за публичния ред и сигурността.

Предвидена е санкция за нарушителите: за физическите лица - от 300 до 3000 лева, а за юридическите лица и едноличните търговци - от 3000 до 30 000 лева Изменението планува още разрешението за удължено работно време да се лишава със заповед на кмета на регион при неспазване на възбраната.

Разрешително ще се лишава и при две нарушавания за неспазване на удълженото работно време на комерсиалните обекти.

Проектът е обвързван с претенции, отправени в писма от кметовете на регионите " Северен " и " Централен " и от старши комисар Димитър Балев, шеф на Областната дирекция на МВР-Пловдив.

Според тях планът ще е нова мярка в " битката с нарушаванията на положителните нрави и с шума, доколкото се чака това ограничаване да докара до намаляването им ", като по този начин ще се подсигурява спокойствието на жителите. В допълнение се чака като индиректен резултат усъвършенстване в контрола на използването на алкохол. 

Становище към този момент е импортирано от главния юрист в отдел „ Административно-наказателна активност “ Боряна Костова. Според нея  регулирането на продажбата на артикули, съдържащи алкохол, става чрез заплащането на данък и сдобиването с разнообразни лицензии/регистрации, като предвид на профилираната протекция на децата са въведени ограничавания чрез Закона за протекция на детето и други пълномощия на кметовете в тази посока не са предоставени.

Костова показва, че не става явен критерият, по който са определени обектите, и се реализира неравно отнасяне на притежателите на комерсиалните обекти.

" Не се откриват разпореждания или подразделения на нормативен акт от по-висока степен, който цитираната нова възбрана да доразвива ", се споделя в мнението.

Юристът предлага текстовете да бъдат отстранени от плана, " защото са оскъдни ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР