Община Пловдив изгуби цели шест години в неуспешната битка с

...
Община Пловдив изгуби цели шест години в неуспешната битка с
Коментари Харесай

Частният площад - като въшка на челото в идеалния център

Община Пловдив изгуби цели шест години в несполучливата борба с наследниците на 286 кв. метра парцел на пл. „ Централен ”, пробвайки се да анулира реституцията и да вземе терена без пари. Един месец преди откриването на Европейска столица на културата градската администрация е сложена в шах - заграденият парцел изрично е частен, реституцията е изцяло законна и без позволение на притежателите строителите на компания " Драгиев и ко ", наето да ремонтира площада на инженеринг, няма по какъв начин да работят на противоречивия терен.

Преговорите сред представителите на 30-те наследници на тогавашния търговец Атанас Куцоглу и Община Пловдив се чакат тази седмица. Едновременно с това се изготвя оценка на парцела с опцията да бъде изкупен в интерес на града. На общото заседание на притежателите е решено да го продадат на общината за 600 000 лв..

Толкова беше и оценката, направена от движимости лица през 2012 година Ако договорката беше станала тогава, нямаше да се стигне до конфузната обстановка, в която през днешния ден се озова локалната власт. Вместо това

@ins_sub: администрацията потегли на война.

Имотът е върнат на наследниците на бившето Стоково-варантно сдружение през 1999 година със заповед на тогавашния регионален шеф Андон Андонов. Юристите са решили, че по закон има всички учредения за реставрация, защото парцелът не попада в регулацията на пл. „ Централен ”, а се намира на Главната. Това удостоверява и неговият адрес - ул. „ Княз Александър I Батенберг ” № 53. След като строителите махнаха старите плочки от северната страна на пощата, стана явно, че линията на въпросния парцел откъм площада съответствува с линията на отсрещната постройка - Сладоледената къща, или някогашната съветска книжарница, от която стартира Главната.

Навремето на това място, където в този момент е празен терен с потрошена настилка, е имало къща. Наследниците са запазили старите нотариални актове от 1932 и 1937 година Въз основа на тези документи им е възобновена собствеността, изясни юристът на част от наследниците Паулина Христева.

Община Пловдив обаче взема решение, вместо да придобие парцела, да оспорва реституцията и завежда дело за оповестяване на нищожността на реституцията. В Административен съд в Пловдив, а по-късно и във Върховен административен съд

@ins_sub: делото завършва в интерес на наследниците,

описа юрист Христева.

Въпреки това от Община Пловдив е издадена заповед за срутване на четирите търговски обекти, издигнати с краткотраен статут. През есента на 2017 година администрацията подхваща предварителното осъществяване. На магазините и заведението за публично хранене са прекратени ток и вода, след което се изпраща екскаватор. Собствениците настояват, че това е безчинство, защото постройките са бутнати без значение от обстоятелството, че заповедта е обжалвана и към оня миг няма решение на съда. И до през днешния ден делото за събарянето не е завършило. То е планувано за 5 юни 2019 година във Върховен административен съд против решението на пловдивските магистрати, които бяха удостоверили премахването на комерсиалните обекти.

@ins_sub: Зам.-кметът инж. Димитър Кацарски персонално ръководеше акцията по събарянето

Пред публицисти той твърдеше, че Община Пловдив разполага с всички документи както за събарянето на обекта, по този начин и за самия парцел. Земята е общинска, уверяваше инж. Кацарски, само че по този начин и не сподели обществено нотариален акт. А и няма по какъв начин да го покаже, тъй като нотариален акт е публикуван в интерес на наследниците. Какво да вършат, с изключение на като читави стопани да си заградят парцела, още повече че това е планувано и в закона за устройство на територията?

Собствениците на парцела са безапелационни, че нямат никаква виновност за забавения ремонт на площада и сигурно са прави, тъй като работата едвам в този момент стартира. Няма да пречат за достъп на строителите и са склонни да приключат шестгодишната сага, като продадат парцела на Община Пловдив против 600 000 лв..

Без инфлационен показател за пропилените на вятъра шест години, вреди и терзания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР