Община Пловдив и Комитет Родолюбие“ канят всички жители и гости

...
Община Пловдив и Комитет Родолюбие“ канят всички жители и гости
Коментари Харесай

Представят живи картини на Посрещането на цар Фердинанд в Пловдив

Община Пловдив и Комитет „ Родолюбие “ канят всички поданици и посетители на Пловдив на 22 септември (петък) от 10,30 часа на площад „ Централен “ пред Военния клуб, където ще се показват живи картини на „ Посрещането на цар Фердинанд в Пловдив “.

На 22 септември 1908 година, употребявайки създалата се благопоприятна интернационална конюнктура и резултата от младотурската гражданска война, княз Фердинанд афишира България за самостоятелна страна от „Великата порта“ и се прогласява за цар на всички българи. С този акт съединената през 1885 година Българска страна, става пълновръстен член на европейското семейство. Ден откакто афишира Независимостта на България, цар Фердинанд идва да означи събитието и в Пловдив.

След края на възстановката участниците и публиката дружно ще извървят пътя до Колоната на Независимостта в градинката на площад „ 22 септември “. Там тържествено ще бъде маркирана 109-ата годишнина от оповестяването на независимостта на България с присъединяване на Духов оркестър – Пловдив, почетна рота от комитет „ Родолюбие ”, венценосци, слово на историка доцент Симеон Кацаров, а водещ на церемонията ще е артистът от Драматичния спектакъл Ивайло Христов.

Честванията на 109-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България ще стартират в Пловдив на 22 септември (петък) в 10 часа в храма „ Света Неделя ” с молебен, проведен от Сдружение „ Център Петко Каравелов“, и с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Александър Малинов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР